Справедливост и по-тежко наказание за осъдения за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла поискаха вчера на протест десетки близки и приятели на изгубило живота си в разцвета на младостта момче. Те бяха подкрепени и от много граждани. Негодуванието избухна, след като наказанието на Валентин Маринов за престъплението на 8 юли 2017 година бе намалено от 20 на 3 години затвор от Апелативния съд във Велико Търново.
С плакати, черни балони и снимки на Алекс започна протестът пред Районния съд в Бяла. Той бе охраняван от жандармерия, която бе разположена в района около сградата.
"Хората убиват едно куче и им дават по 5-6-10 години, той уби човек и от 20 години му дават 3 години. И като имате предвид, че те двете минаха и едната ей сега и тя, ще го пуснат и какво", казва близката до семейството Мария.
"Искаме справедлива присъда за Алекс. Да я намалят от 20 на три години е пълна подигравка с паметта му", каза Ивайло Вечеславов, приятел на момчето.
Участниците в протеста излязоха с плакати с надписи "Искаме справедливост!", "Българите кучета ли сме", "Това е гавра и подигравка с българския народ". Имаше и плакати от различни села в общината с еднакви послания - "Искаме справедливост!".
Приятели на останалото завинаги на 18 години момче издигнаха снимката му със следния текст: "Ще се борим до края за справедлива присъда за нашето момче Алекс!!!".
Лелята на Алекс Силвия Панайотова споделя, че за случилото се няма справедлива присъда, но поне 20-те години са били някакво удовлетворение за родителите, които са съсипани.
Семейството не приема мотивите на съда във Велико Търново, който преквалифицира деянието в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост. И искат преразглеждане на делото. А един от издигнатите плакати настоява за "уволнение на тримата съдии от Апелативен съд В.Търново, издали оправдателна присъда /каквато всъщност няма - б.р./ за убийството на Алекс".
"Ранили са го, ударили са го, два часа той лежи, кръв тече, те всички се разбягват. Поне да е звъннал някой на Спешна помощ да каже - елате тук, има човек, може би щяха да му помогнат", казва през сълзи бабата Дана Славова.
Лелята Силвия Панайотова признава, че едва ли компанията е тръгнала от дискотеката с намерението да убие някого.
"Не казвам, че някой нарочно е отишъл и искал да го убие, не, но са го убили", обяснява тя.
Апелативната прокуратура вече е внесла протест срещу решението. Съдът във Велико Търново пък излезе с позиция, че няма доказателства за умишлено убийство и е недопустимо да се оказва натиск чрез протести. Последната дума ще бъде на Върховния касационен съд, където се обжалва присъдата.