Миналата година общината ремонтира пропадащия терен около Братската могила, а за следващата ще се предвидят средства за ремонт на облицовките на монумента, стана ясно вчера на сесията. През октомври 2018 бяха премахнати настилките около лявата част на паметника, като бяха направени допълнителни проучвания, за да се открие каква е причината за слягането на настилката и появилия се наклон. От заключението на геолозите става ясно, че зоната на паметника попада върху част от ров, ограждащ бившата крепостна стена на Русчук, а самият паметник е положен направо на терена върху разнороден насип с дебелина 2.7 метра. 
По указание на инженер-конструктор е изпълнена стоманобетонна греда в слегналата част на постамента. Възстановена е вертикалната планировка и са сменени настилките. Наблюдаваните през годините слягания най-вероятно са резултат на неравномерно повишаване на влажността на насипа в зоната на паметника. Това е продължителен процес, а паметникът и теренът са под наблюдение. Това обясни зам.-кметът Наталия Кръстева по повод притеснението на част от общинските съветници, че паметникът има нужда от нов ремонт.  
Братската могила в Русе е изградена през 1951 година по проект на архитектите Нейчо Йорданов и Иван Минев. През последните години правоъгълната каменна конструкция, която образува арка с изписани от двете страни имена на загинали антифашисти, се беше деформирала и паметникът се беше наклонил на една страна.