25 деца на възраст до 17 години са били ранени при инциденти на пътя в Русенско от началото на годината до края на месец май, показва анализ на русенската дирекция на полицията. Впечатление прави, че 5 от  пострадалите са шофирали, макар да не са правоспособни. Други 5 деца са ранени като пешеходци, останалите са били пътници в автомобили.
Няколко акции за пътна безопасност през ваканцията стартира полицията. До 28 юни катаджии ще следят за нарушения около учебните заведения. Планирани са съвместни действия с ДАИ, просветния инспекторат и училищните ръководства за по-висока сигурност на ученическите екскурзии.
През юли и август ще се засили контролът по отношение на движението на пешеходци, мотористи, велосипедисти, както и на деца, които се изкушават да пробват как се шофира. Ще се следи и за използването на колани, детски столчета и каски.
405 катастрофи са станали за първите 5 месеца от годината, в които са ранени 137 души, а 6 са загинали. Съпоставка със същия период на 2018 година показва, че картината е аналогична. 
Видно от данните децата не познават или не се съобразяват с пътните знаци, маркировката и с местата за безопасно пресичане. Впечатление прави лошият пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение. От направения анализ се вижда, че няма места с концентрация на ПТП с пострадали деца, сочи справката на полицията.