37 учители в русенското средно училище „Васил Левски“ и в обединеното училище в Борово „Св.Климент Охридски“ месеци наред очакват да получат парите, които им се полагат за свършена работа по проект. Проектът се нарича „Образователна интеграция - право с дългосрочен ефект“, спечелен с европейско финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от русенската фондация „Европейски център за медиация и арбитраж“ с председател Елена Славова.

Сумата, която учителите от двете училища, водили 37 клубове и ателиета по проекта, възлиза на 37 000 лева, това са възнаграждения за юни и октомври-декември 2018 г., като учителите от „Васил Левски“ имат да вземат и за още два месеца - януари и февруари тази година. 
Нашите учители са си свършили работата, каквото и да им е струвало това, казаха директорите на училищата Галин Ганчев и Нели Димова. Преподаватели поясниха, че всъщност от материалите, които Славова е трябвало да осигури по проекта, тя е предоставила минимални количества, а след това всички сами са набавяли нужното за рисуване, моделиране и останалите дейности. И децата, и учителите обаче преживели и други огорчения. Буквално в последната минута Славова отменяше отиване на кино и дори планирана предварително и очаквана от децата екскурзия, оплакаха се учителите. 
Този проект върви тегаво от самото начало, казаха те. Плащанията постоянно се бавели, въпреки че за това са сключени трудови договори. Наскоро се обадих в НАП да проверя дали са превеждани парите за осигуровките на колегите и научих, че няма вноски, каза Анелия Йорданова от „Васил Левски“, която е експерт административни дейности по проекта.
След като от май миналата година досега преподавателите не са получили нито лев, директорите провели разговори с Министерството на образованието и науката, откъдето ги препратили към агенцията към МОН, която координира европроектите по оперативната програма. Тя в качеството си на контролиращ орган е сключила договора с русенската „ЕЦМА“. На тази жалба изпълнителният директор Кирил Гератлиев отговорил на 28 май. Той съобщава, че ще бъде извършена проверка по сигнала. Но припомня, че агенцията има договор само с бенефициента и „не носи отговорност... при нарушаване правата на трето лице“, каквото де факто се явяват потърпевшите измамени учители. Гератлиев уточнява също, че „към момента... не е постъпило искане за плащане от страна на бенефициента „ЕЦМАО“, придружено с необходимите разхооправдателни документи, доказващи изплащаните възнаграждения на учителите от СУ „Васил Левски“. 
Елена Славова вече не отговаря на нашите позвънявания, а ние постоянно чуваме, че ходела на екскурзии в чужбина, има частна детска градина - дали не са отишли там нашите пари, питат се учители. 
Засега те са се оплакали на местната организация на КТ „Подкрепа“. Подиграли са се с тези учители, каза вчера регионалният секретар на синдиката Гицка Харизанова, като добави, че са посъветвали колегите да се обърнат към МОН. 
Надяваме се прокуратурата да се самосезира, каза Галин Ганчев. Той и учителите се чувстват не просто измамени, а изиграни - преди този проект са си партнирали със същата фондация по други два проекта и там всичко било изрядно в отношенията - и спазването на клаузите, и разплащането. Сега според адвокати всеки от потърпевшите трябва сам да заведе дело срещу Славова, а хората едва ли имат толкова пари, за да водят дела, коментира Ганчев, като сравни тази измама със злоупотребата с евросредства по схемата „Къщи за тъщи“. 
По телефона Елена Славова заяви за „Утро“, че не може да коментира, тъй като се намирала извън Русе. Все пак, след настойчивата покана да отговори на въпросите, поставени на пресконференцията вчера, тя каза: „Първо, сумата, за която става въпрос, не е визираната /37 000 лева - б.а./ и второ, да, наистина не е платено на учителите, тъй като от юли месец миналата година отчетите очакват одобрение. Повече ще ви кажа в понеделник в офиса“.