180 манипулации на 50 болни са извършили медицинските специалисти от кабинета за обслужване на пациенти в амбулаторно-домашен режим от създаването му преди половин година. Това показва равносметката на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров, част от който е кабинетът с мобилни медици.
Най-често от медицинските услуги са се възползвали тежко болни и трудно подвижни пенсионери. Най-възрастният пациент на кабинета всъщност е първият, използвал услугите му - мъж на 94 години, а най-малкият, който имал нужда от поставяне на инжекция - дете на 2 години.
Най-често пациентите ни търсят за превръзки, инжекции, махане на конци, посочи сестра Татяна Балчева. Понякога обаче хората имали нужда да се разтоварят от стреса и просто да имат компания. Често специалистите са свидетели на тежки гледки - имали са пациент с червеи в рана на крака вследствие на кошмарните условия на живот и пълна мизерия в дома му.
Манипулациите, които предлага кабинетът, са платени и не се покриват от Здравната каса. От тях могат да се възползват всички нуждаещи се 7 дни в седмицата от 8 до 20 часа.
В кабинета работят 4 сестри, 4 санитари и 4 технически секретари. Целта ни е след края на финансирането с европейски пари след 6 месеца, предприятието да задържи функциите си и да продължи да работи на собствена издръжка, коментира д-р Кожухаров.