Как се меси хлаб с малц? Колко време може и трябва да втасва тесто, замесено с различни по състав квасове?Какво представляват безглутеновите брашна? 
На тези, а и на много други въпроси получиха отговори учениците от осми клас, паралелката по хлебарство и сладкарство в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Петрович Павлов“. При тях по време на едно от практическите им занимания в производствения корпус в квартал „Изток“ гостува майсторът на хлебни изделия Емануил Ангелов. С богата биография на човек, за когото няма тайни в месенето на хлябове, той в момента е демонстратор на специални техники на приготвяне на най-важния за българската трапеза продукт. 
Това е поредният наш гост, когото каним за среща по нашия вътрешноучилищен проект, който се нарича „Работодатели влизат в час“, каза за „Утро“ директорката на гимназията Ренета Вълева. Проектът се реализира вече трета година, като досега своя опит са предавали на учениците готвачи, сервитьори, барман и сомелиер, както и транжор от „Голямо Враново“ АД.
Сега за първи път специалист-практик гостува в първата за гимназията дуална паралелка. Осмокласниците тепърва навлизат по-сериозно в материята, която ще стане тяхна професия. Но интересът към това, което им показа Емануил Ангелов, беше голям. 
Има различни видове хляб, които задоволяват разнообразни вкусове и нагласи на хората, обясни Ангелов. Освен тези, които са много разпространени и добре познати на повечето от домакините, има и рецепти, които искат повече сръчност, умения, а също и значително повече време, отколкото е прието за „нормално“, каза специалистът. И посочи като пример хляб, който е стопроцентово ръжен - той се приготвя от ръжен квас с ръжено брашно и добавка от сол. Подготовката за неговото замесване започва в събота, а готовите хлябове излизат от пещта в понеделник на обяд. Има и други сложни за изработване хлябове, добави Емануил Ангелов. И призна, че за самия него един от любимите му е известната багета рустика. Приготвя се от ръжено брашно, ръжен малц, краве масло. 
Докато гостът разказваше увлекателно, не спираше да работи - доизмеси ръженото тесто и го покри с кърпа, а след това остави на момичетата от класа да се включат в процеса, като добавят нужните съставки за следващото тесто в машината за месене. 
Радваме се на интереса на децата, те от следващата година вече ще тръгнат на учебна практика, а след това, в 11 и 12 клас, в определени дни от седмицата ще работят в реалното производство, което е същината на дуалното обучение, каза Ренета Вълева. Тя и нейните колеги внимателно наблюдаваха как се справят учениците с първите си конкретни задачи в занаята, който усвояват. А накрая всички заедно опитаха на вкус това, което гимназистите бяха омесили и изпекли под ръководството на майстора Емануил Ангелов.