Извънредни сесии на Общинския съвет във Ветово станали основание на съветниците да се начисляват допълнителни средства към заплатите, които обаче се оказало, че далеч не са законни. На това мнение е Районният съд, който заставя вече втори съветник да върне неправомерно получените пари. А като се тегли чертата, излиза, че за няма и година - през 2017-а, 16-те членове на общинския съвет в градчето са получили неправомерни надници в размер на 14 658.57 лева.  

За да възстанови щетата за бюджета си, общината се задейства да събере обратно парите, като само 6 от съветниците са се съгласили доброволно да върнат незаконно получените средства.
До необичайната ситуация се стигнало, след като съветниците променили начина на формиране на заплатите си и през февруари 2017 година решили официално, че извънредните заседания няма да се заплащат. Макар да го имало записано черно на бяло обаче, правилото не се спазвало и им се плащало допълнително.
„Има случаи, при които някои съветници са получавали до 50% повече от нормалната си заплата, въпреки че е било в нарушение на закона. Никой обаче не е възроптал и 5-6 месеца са си мълчали, макар че са виждали, че получават повече пари“, коментира кметът на Ветово Георги Георгиев.
След като от общината правят финансова проверка, истината лъсва и до съветниците са изпратени покани доброволно да върнат получените неправомерно пари. Разбиране е срещнато само от политиците от местната коалиция „Бъдеще за всички“, от които трима са възстановили надвзетите заплати веднага, а други трима са ги върнали чрез разсрочено плащане. Останалите съветници от ДПС, „Група за Ветово“ и БСП не са се съгласили, затова са дадени на съд. Тогава е реагирал Ибрям Караманов от ДПС, който не е пожелал да влиза в съдебни спорове и е върнал надвзетите надници.
Все още се чакат парите от 9 съветници. Районният съд на първа инстанция осъди Пламен Пенчев от „Група за Ветово“ и Бюлент Салимов от ДПС да върнат съответно 797.89 лева и 796.33 с лихвите. Те обаче вероятно ще обжалват и до последно ще спорят за правотата си. Справка показва, че от Баки Солак ще се търсят 562.66 лева, от Георги Георгиев - 585.74, от Гюнейт Тюлеовлуев - 797.89, от Димитър Денев - 563.11, от Недялко Христов - 639.56, от Нежля Ислямова - 238.28, и от Шинасидин Ферадов - 797.89 лева. 
Наесен предстоят местни избори и вероятно съветниците таят надеждата, че като отлагат казуса във времето, ще дойде нова власт, фокусът ще се измести и вземанията им ще се опростят, коментират още от общината.