В съвременни свят трудно може да си представим, че някой може да няма телефон или таблет. Тези технологии до толкова са навлезли в ежедневието ни, че ги приемаме като нещо нормално и не може да си представим живота без тях.

И макар че учените постоянно алармират, че тази мания може да има негативно влияние върху здравето ни, това не спира развитието на технологиите. Дори се появи и заболяване, което изразява страха, ако се разделим с устройството си - номофобия.

Но наред с всички тези аларми, сега ново проучване, проведено от австралийски учени от Университета на Съншайн Коуст алармира за още един, много по-голям проблем. Според тях днес хората, на възраст между 18 и 30 години, са по-склонни да развият шипове на гърба и шията. Според експерти, "броят на хората с костни шипове в задната част на главата се е увеличил значително през последните десет години."

За да достигнат до тези заключения експертите са анализирали резултатите от проучвания на повече от хиляда черепа на хора на възраст от 18 до 86 години. Появата на костни шипове се свързва с навика на хората да използват мобилни устройства.

Учените обясняват, че съвременните хора са започнали да прекарват много време, накланяйки глави и поглеждащи надолу към екрана на смартфон или друго устройство. Тази позиция на главата създава допълнителна тежест за мускулите, свързващи шията с тила. В отговор на постоянното напрежение на мускулите, сухожилията и другите съединителни тъкани на черепа започват да се образуват нови израстъци, които разширяват областта на мускулните, осигурявайки им по-голяма плътност и сила.

„Средната дължина на външната тилна издатина при съвременния човек е вече 2,6 см, което е значително повече от, например, през 1996 г. Такава промяна във формата на черепа е резултат от „технологичната революция“. С течение на времето, ако човечеството не пусне смартфони, то подобно изкривяване ще бъде фиксирано като постоянен знак за човешкия вид ”, казват изследователите.