С 1 лев субсидия партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Вчера ние внесохме нашите предложения за субсидирането на политическите партии и ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин в Народното събрание. Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидия за политическите партии“, заяви Карадайъ пред журналисти в парламента.

От ДПС предлагат т. нар. американски модел, който предвижда отворено финансиране на партиите, без те да получават пари от държавния бюджет.

По време на срещата между ДПС и ГЕРБ е обсъждана и възможността за създаване на фонд за изграждане на детски градини, както и възможността за освобождаване от такси в държавните и общинските такива. Първата вноска във фонда да бъдат спестените от пари от субсидии на политическите партии, а останалата да се внесе с постановление на Министерския съвет, предлагат още от движението.

„Третото ни предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща, а от ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността, и кампаниите си”, допълни още Карадайъ.

Тази сутрин в парламента отново бе и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който на въпроса дали би инвестирал в ТЕЦ-а на почетния председател на партията Ахмед Доган отговори: „Винаги бих инвестирал в проекта на г-н Доган”.