Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Стоянова коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица.

От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават