Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата, съобщават АФП и БГНЕС. Правителството се надява да има 950 000 електрически коли по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

Мярката е една от 180-те предложения, обхващащи строителството, транспорта, селското стопанство и управлението на отпадъците, предназначени да поставят Ирландия на път за постигане на нулева емисии на въглерод до 2050 г.

Германия отложи за септември решенията си по политиката за климата

„Нашият подход ще бъде да стимулираме хората и бизнеса да променят поведението си и да адаптират новите технологии чрез стимули, демотивиращи фактори, регулации и информация“, заяви премиерът Лео Варадкар. "Нашата цел е преход към нисковъглеродно и устойчиво на климата общество. Нашият призив е за действие в борбата за спасяване на нашата планета", добави той.

Дъблин се надява да увеличи нивото на електроенергията, генерирана от възобновяема енергия, от 30% от общия микс до 70% през 2030 година. "Планът за действие в областта на климата" включва и премахването на нерециклируеми пластмаси и по-високи такси за производството на материали, които са трудни за рециклиране.

Директорът на „Приятели на Земята“ Оизин Коглан нарече плана „най-голямата иновация в ирландската политика в областта на климата за 20 години“.

Но „Грийнпийс“ критикува правителството за това, че не се е ангажирало с целта за плана до 2050 г., а само че е поставило цел.