Парашутист загина, а други трима са ранени при инцидент по време на масов десант, част от учение на НАТО край пловдивското село Чешнегирово.

От пресцентъра на ученията, които се провеждат това лято на територията на България, заявиха за БГНЕС, че загиналият военнослужещ не е български гражданин, сред ранените също няма наши военни. Те са настанени в пловдиската болница и са под медицинско наблюдение.

Воеди се разследване по случая. От военното ни министерство ще могат да кажат подробности във връзка с нещастния случай и причините, довели до него, след като получат опоризация от американска страна, тъй като учението „Swift Response” се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Учението „Swift Response” се провежда на териториите на Република България, Хърватия и Румъния от 13-25 юни. Участниците от осем съюзнически държави са приблизително 5600, като от тях около 1495 са парашутисти.

Според сценария на учението, в тъмната част на денонощието на 17 юни се извършва масов въздушен десант във войскови район 1555 – летище Чешнегирово. В ролята на противостоящи сили, които осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. Базата за предно разполагане – Безмер осигурява непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Ръководството на полетите е от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция се осъществява от американска страна.