Армия от 560 квестори вчера проследи много внимателно как седмокласниците в цялата Русенска област се потяха над теста по български език и литература и над преразказа на приказката на Георги Русафов "Богатствата на момъка". Това е един от новите автори, който отскоро присъства в българските учебници. Русафов се смята за най-добрия приятел на един от майсторите на приказките Ангел Каралийчев и е автор на авторски и преразказани приказки. 
Изпитът в Русе започна без забавяне в 9 часа. На него обаче се явиха с 28 деца по-малко от заявилите участие в Националното външно оценяване за седми клас. 
Очаквахме в класните стаи днес да влязат 1609 ученици, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Това обаче е с 59 деца по-малко от бройката на децата, които по документи се водят като ученици в 7 клас в училищата в областта.
Така или иначе, вчера в 49 училища в областта са писали с черна химикалка 1581 момичета и момчета, на които предстои да завършат основното си образование и да продължат да учат в гимназия. В сряда, на 19 юни, е вторият изпит - този по математика. Следва още една изпитна дата - чужд език, на която могат да се явят само тези от седмокласниците, които желаят. 
Резултатите от двата изпита по български език и литература и по математика трябва да излязат до 27 юни. Подаването на заявления за участие в приема с посочване на желанията за различните средни училища ще става от 3 до 5 юли. Според заявките на гимназиите в областта седмокласниците разполагат с възможност за избор измежду цели 71 паралелки с различни профили и специалности.