Високо и продължаващо да ескалира напрежение между Апелативния съд, Апелативната прокуратура и близките на починалия след спречкване с група роми в Бяла 18-годишен Алекс предизвика решението на магистратите във Велико Търново от началото на юни наказанието на осъдения за трагедията Валентин Маринов да падне от 20 на 3 години.
На последна инстанция прокуратурата ще се бори за нова присъда от 20 години затвор за Маринов, съобщиха вчера от държавното обвинение. Така се стигна до рядката ситуация два от трите стълба в правораздаването да са на диаметрално противоположни позиции.
Близките на Алекс, приятелите му и възмутени граждани вече обявиха намеренията си да излязат на протест пред Районния съд в Бяла в четвъртък в 11 часа и да поискат справедливост.
Това предизвика реакциятана съда, откъдето излязоха със становище, в което защитават решението си да намалят с 13 години присъдата на Валентин.
Тезата на магистратите е, че Алекс е починал от удар в тила, а Валентин го е ударил в лицето и то „не силно“, което не било смъртоносно. Това се потвърдило и от повторния разпит на съдебния лекар, който категорично заключил, че падането на земята е било фатално за тийнейджъра. А самото падане е можело да бъде причинено от „лекия юмрук в лицето“, тъй като Алекс е бил с 1.82 промила алкохол в кръвта и заради опиянението е загубил по-лесно равновесие. 
„Пряка връзка между юмрука, който дори не е довел до травматични увреждания по лицето и смъртта на Алекс няма“, категорични са от съда. Нещо повече - според съдиите няма място да се обсъжда умисъл за убийството, тъй като липсват каквито и да е данни Валентин да е искал да нарани сериозно момчето. Затова според апелативните съдии решението на колегите им в Русе, че Валентин трябва да бъде осъден за умишлено убийство са неправилни.
„За съжаление, настоящият случай е поредният, в който в обществото се формира предварително една представа относно факти и обстоятелства, които впоследствие не намират подкрепа в събраните доказателства. Тиражираните в медиите твърдения, че на пострадалия е нанесен тежък побой от група лица, че е удрян с бутилка по главата, категорично не кореспондират със събраните свидетелски показания, с приложените записи от охранителни камери, със заключенията на съдебномедицинската експертиза и с какъвто и да било друг доказателствен материал. Абсолютно голословни са твърденията, че съдия от съдебния състав е изказвал твърдения в защита на подсъдимия или е подвеждал вещото лице да изказва такива /както твърдят близките на момчето - б.р./. Намираме за абсолютно недопустима практиката да се правят опити съдът да бъде притискан да постановява съдебни актове, които погазват закона или са в категорично несъответствие с установените по делото факти, чрез нагнетяване на общественото мнение, чрез протести, шествия и т.н.“, казват още от Апелативния съд.
Бурното недоволство на хората в Бяла се корени в решението на Апелативния съд във Велико Търново, който намали фрапантно наказанието на Валентин - от 20 години на 3 години затвор. Според магистратите мъжът не е виновен за умишлено убийство и затова преквалифицираха обвинението срещу него, като го осъдиха за нанасяне на лека телесна повреда, с което по непредпазливост е причинил смъртта на 18-годишния тийнейджър. Преди това Окръжният съд в Русе осъди Валентин на 20 години затвор. За потвърждаване на тази присъда ще впрегне усилия прокуратурата пред последната съдебна инстанция.
До трагичната развръзка се стигна след спор за цигара в малките часове на 8 юли 2017 година. Тогава и Алекс, и Валентин се забавлявали в различни компании и били на градус. Срещнали се в центъра на Бяла, а след като Алекс казал, че не пуши и няма цигари, Валентин го ударил, тийнейджърът се строполил на земята и изпаднал в кома. Седмица след фаталното падане младежът издъхна.