Прочутата група за автентичен фолклор "Чилновски баби" в събота грабна първото място и златен медал от фестивала "Сцена под липите" на Текето, организиран от кметството в село Николово. Фестивалът бе поредна спирка на "бабите", които вече са започнали своя пореден летен маратон с изяви и участия. 
Съвсем наскоро те се завърнаха от испанската провинция Малага, където бяха специално поканени да вземат участие във фолклорния фестивал в градчето Фуенхирола. Хотелът ни беше буквално на самия бряг на морето, а атмосферата на фестивала беше наистина невероятна, разказа ръководителката на Чилновските баби Стефка Атанасова. На дефилето по улиците на Фуенхирола чилновчанки развели гордо националния трикольор и знамето на община Две могили. 
Освен че емоционалният градус беше направо на предел, българските организатори в този грандиозен фолклорен форум също бяха на висота, разказа Атанасова. Чилновчанки силно се впечатлили от посрещането в т.нар. Българска къща на фестивала. Там ни очакваха млади момичета с ленти "България", препасани както някога отличниците на манифестациите, а покрая имаше и деца на българи, които бяха с червени и сини връзки - много беше умилително, продължи Атанасова. 
Оригиналните носии на жените от Чилнов много се харесвали и на публиката, и на другите участници от Венецуела, Турция, Холандия, Франция и още много държави. Дърпаха ни да се снимат с нас - чак такова нещо не бяхме изживявали, каза ръководителката. Шумен успех пожънали и изпълненията на Чилновските баби, които изпълнили няколко песни, направили ревю на моминска, булчинска и старешка носия, показали и автентичните тъкани и везани възглавници. Аплодисменти ожънали певицата Донка Великова, гъдуларят Пенчо Пенчев и певецът от Айдемир Георги Жеков. 
Накрая подарих на Българската къща във Фуенхирола чифт терлици, които съм изплела в бяло, зелено и червено, а също и плетени на една кука украшения, които е майсторила моята майка, каза Стефка Атанасова. И добави, че в скоро време предстои нова изява на Чилновските баби - този път в Гърция.