Разположението на машините на суперкомпютъра в България ще бъде в Технопарка. Това се разбра след като днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.

Основна тема разговора в Министерския съвет беше инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Еврокомисарят Мария Габриел обясни, че общата инвестиция е 1 млрд., от тях 486 млн. са от ЕК, останалите са от държавите-членки и частните партньори. Проектът конкретно за България е 18 млн. евро, като 12 са от България и още 6 от ЕК. „Срокът е много ясен – до края на 2020г. те трябва да бъдат вече оперативни и действащи”, каза еврокомисарят.

“Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 млн. в Teхнопарка. Ние просто даваме едно работно място, което 24 часа в денонощието работи”, каза той. Борисов посочи, че тези машини правят 4 млрд. операции за секунда. „Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни, при катастрофи как биха действали, ако щете мостовете на магистралите, и не само магистралите, сградите как биха реагирали, сиреч целият строителен бранш”, бяха сред нещата, които Борисов изброи. Той констатира огромни възможности. „Така че ние ще дадем работно място на всеки, който има желание, надали мога да изброя всички сфери, защото той е приложим във всички сфери, 24 часа в денонощието да може да бъде използван“, обясни Борисов.

Премиерът подчерта, че в Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката, високите технологии. Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано веднага за пазара, така че внедряването на пазара да стане възможно най-бързо. Така, че от наша страна това ще бъде направено и сградата, и разположението на машините ще бъде в Технопарка“, каза още премиерът.

БГНЕС припомня, че премиерът Бойко Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите. Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области – от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.