Осем министри ще бъдат сменени, обяви лидерът на СДСМ и министър-председател на Северна Македония Зоран Заев. Той подчерта, че ще има подмяна и на ръководството на няколко държавни и обществени фирми.

Заев обясни, че първоначалната концепция за ремонт на правителството, която не изключваше възможността за предсрочни избори или връщане на мандата, е била насочена към държавите-членки на ЕС, които трябва да определят дата за започване на преговори за членство със Скопие.

„Необходимостта от предсрочни избори беше възможна, ако се беше наложило да докажем на ЕС, че трябва да покани Република Северна Македония, а не на някоя политическа партия. Нашата позиция е, че трябва да се изкара целият мандат, когато става въпрос за реализиране на стратегически ангажименти като дата за започване на преговори или членство в НАТО“, заяви Заев.

Лидерът на СДСМ подчерта, че връщането на радикализма, популизма и национализма в страната, повтарящите се разделения в обществото, споровете със съседите няма да бъдат допускани.

„Постигнахме целта и се връщаме към ремонт на кабинета. Първо ще има промяна на не повече от осем министерски позиции, увери Заев и поясни, че ще обяви имената на новите министри до края на месеца.

Той каза, че ще освободи директорите на повече от двадесет държавни обществени институции, процес, който ще се проведе паралелно с ремонта на правителството.

Лидерът на СДСМ заяви, че ще има промени в управленските структури в правителството и в тях могат да влязат и представители на другите партии, членове на управляващата коалиция.