Анорексия (анорексия нервоза) е хранително разстройство, при което човек има силен страх от натрупване на тегло, вследствие на което може да стане прекалено слаб, до степен застрашаваща живота.

Основни признаци и симптоми при анорексия са желание или стремеж към по-ниско от нормално и здравословно тегло, отрицателно мнение за външния вид на собственото тяло, както и мания на тема храна.

Анорексията засяга не само тялото, но и ума.

В повечето случаи започва като всяка друга диета, но често излиза извън контрол.

Сериозни сигнали, че нещо не е наред може да са: постоянно мислене за храна, следене на брой приети калории и проверяване на килограми по няколко пъти на ден.

Друг признак, че може да се развива сериозен проблем е когато хората около вас споделят, че изглеждате прекалено слаби, но вие продължавате да виждате човек с наднормено тегло в огледалото.

Ранно диагностициране

Ранното диагностициране и взимане на мерки е възможно най-добър и ефективен подход за овладяване на хранително разстройство, но всъщност никога не е късно да се предприемат действия, които да подобрят здравето ви или това на нуждаещ се около вас.

Нелекувана анорексия може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Някои от тях са изтъняване на костите (остеопороза), увреждане на бъбреците, сърдечни проблеми, загуба на мускулна маса, сила и тонус и др.

Проблемите причинени от постоянен глад са сериозни до такава степен, че могат да доведат до необратими процеси.

Ако смятате, че страдате от хранително разстройство или имате познат, който може да е засегнат от анорексия, то този материал ще е полезен.

Колкото по-дълго не се обръща внимание на проблема, толкова по-трудно ще е неговото преодоляване.

Допълнителен факт: Между 66 и 84% от жените с анорексия, изпитват аменорея (липса на менструация), като допълнителни 10% изпитват леки или редки смущения.

Един от най-значимите ефекти на тези хормонални промени е остеопенията – изчерпване на калция в костите. Това е основен проблем, тъй като в по-дългосрочен план, остеопенията може да доведе до необратими и хронични проблеми като остеопороза (чувпливи кости).

Какво причинява анорексия?

Според повечето диетолози, анорексията се дължи на комбинация от генетика, семейна среда и социални фактори.

Може да е по-вероятно да се развие анорексия, ако:

  • Други хора във вашето семейство имат история с хранително разстройство, като анорексия или булимия нервоза;
  • Работа или практикувано занимание (например спорт) е свързано с поддържане на добре изглеждащо тяло (определени стандарти и размери), като балет, гимнастика, работа като модел, фитнес и др.
  • Осъзнавате, че сте човек, който опитва да е перфектен във всяко отношение, никога не се чувства удовлетворен и в същото време се тревожи прекалено за всеки детайл;
  • Преживявате конкретно стресово събитие.

Има случаи на много популярни личности, които са се борили с анорексия, най-вече заради имиджа, който са смятали, че е необходимо да поддържат. Пример е актрисата Анджелина Джоли.

Анорексия – Признаци и симптоми

Хората, които имат анорексия, най-често категорично отричат за съществуващ проблем.

Поради тази причина е важно роднини и приятели да се опитат да помогнат, ако забележат нездравословно ниско тегло, в комбинация с някои от посочените симптоми в статията.

Някои от симптомите при хора с анорексия:

  • Тежат много по-малко от техни връстници;
  • Ограничават значително храната си и се страхуват от всеки покачен килограм;
  • Смятат, че са преяли, дори ако са консумирали минимално количество храна;
  • Базират оценка за себе си главно или единствено на лично тегло и външен вид;
  • Имат склонност към опити за повръщане или насочване към хапчета (диуретици), за да компенсират покачени килограми.

Как се диагностицира анорексията?

Анорексия нервоза може да се диагностицира трудно, тъй като хората, страдащи от нея често се опитват да прикрият всеки симптом.

Отричането и тайнствеността са почти винаги придружаващи. Необичайно е човек с анорексия да потърси професионална помощ, тъй като засегнатите хора, обикновено не приемат това за проблем.

В много случаи, действителната диагноза не може да бъде направена, докато не настъпят медицински усложнения. Пациентите с тежко недохранване често са ненадеждни по отношение на предоставяне на точна информация.

Ето защо е необходимо тя да се получи от родители или други близки, за да се оцени степента на загуба на тегло и степента на заболяването.

Сериозни предупредителни признаци за развитие на анорексия или друг вид хранително разстройство включват прекомерен интерес към диети или отслабване.

Реалните критерии за анорексия нервоза са уточнени в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства на Американската психиатрична асоциация.

Има четири основни критерия за диагностициране на анорексия нервоза, които са:

  • Отказ за поддържане на теглото на тялото в минималната здравословна граница за възрастта и височината;
  • Интензивен страх от наддаване на тегло или натрупване на мазнини;
  • Прекомерен акцент върху телесното тегло при самооценка, а загубеното тегло към момента не се признава или се подценява;
  • Липса на три последователни менструални цикъла (аменорея) или настъпване на цикъл едва след прилагане на хормони.

Допълнителни симптоми и последствия

Анорексията може да има опасно психологическо и поведенческо въздействие върху всички аспекти на живота на засегнат човек, както и да засегне други членове на семейството.

  • Сериозно поднормено тегло, което често може да доведе до депресия и социално отдръпване;
  • Повишена раздразнителност и трудности при взаимодействие с другите;
  • Сънят може да се разстрои, а безсънието да доведе до постоянна умора;
  • Вниманието и концентрацията могат да се понижат значително;
  • Обсебени мисли за храна: Събиране на здравословни рецепти, броене на всяка калория, намаляване на храната на малки порции, криене на храна;
  • Докато контролът е критичен проблем за хората с анорексия, другите аспекти от живота им, различни от техните хранителни навици често също са извън контрол. Много от тях имат или са имали в някакъв момент от живота си, зависимости към алкохол, нелегални вещества или хазарт.

Какво трябва да направите, ако смятате, че някой има анорексия?

Може да се окаже трудно да приемете, че някой, за когото ви е грижа има хранително разстройство, но ако сте по-добре информирани има по-голям шанс да успеете да помогнете.

  • Говорете с него, без да го притискате да предприема крайни действия, разяснявайки защо се тревожите и давайки личен пример, ако имате тази възможност;
  • Насрочете среща със специалист, за да обсъдите оптимални стъпки за разрешаване на проблема.

Ако не можете да повлияете положително, то споделете на някой, за който мислите, че ще има тази възможност. Това най-често е родител, учител, лекар, треньор.

Човек с анорексия често ще настоява, че не е необходима помощ, но вашето мнение в случая ще е по-обективно и колкото по-бързо се предприемат действия, толкова по-лесно ще е разрешаването на всяко усложнение.

Кои са застрашените от анорексия нервоза?

По-голям % от засегнатите от анорексия са от женски пол, но мъже също могат да развият заболяването.

В САЩ и други страни с висок икономически статус е установено, че около 1 от всеки 100 подрастващи момичета има хранително разстройство.

Медицински усложнения свързани с анорексия

Голяма част от медицинските усложнения са резултат от гладуването.

  • Сърце и кръвоносна система: Забавяне на сърдечен ритъм (брадикардия), ниско кръвно налягане (хипотония), нарушения в сърдечния ритъм (аритмия);
  • Стомашно-чревни усложнения: Запек и коремна болка са най-честите симптоми. Скоростта, с която храната се абсорбира в тялото се забавя. Гладът и/или прекалената употреба на лаксативи (продукти за разхлабване) могат сериозно да нарушат нормалните функции на организма;
  • Жлезите с вътрешна секреция: Комплексът физични и химични процеси, които участват в поддържането на живота, могат да бъдат прекъснати със сериозни последствия. Настъпват нарушения  в менструалния цикъл, който обикновено се възвръща след здравословно наддаване на тегло;
  • Бъбречната функция: При много хора с анорексия е наушена и води до недостиг на калий;
  • Загубата на костна плътност (остеопения или изтъняване на костите) е сериозно усложнение причинено от анорексия, тъй като жените придобиват 40% -60% от тяхната костна маса по време на юношеството;
  • Електролитен дисбаланс: Използването на лаксативи и принудителното повръщане повишават риска от електролитен дисбаланс, който може да има животозастрашаващи последици;
  • Анемията е често срещана. В добавка към това, че те имат по-малко червени кръвни клетки, хората с анорексия често имат и по-нисък брой бели кръвни клетки, които играят основна роля в защитата на организма от развитие на инфекции;
  • Холестерол: Противно на това, което може да се очаква заради поднорменото тегло, анорексия нервоза е свързана с високи нива на общия холестерол.

Как протича лечение на анорексия

Когато са налични няколко от описаните симптоми на анорексия, то със сигурност е необходимо да се обърне сериозно внимание и то възможно най-скоро.

Най-добър вариант е консултация с лекар, който да препоръча оптимални действия.

Възможно най-ранно предприети действия дават и най-голям шанс да се преодолее проблемът, без допълнителни здравословни усложнения.

Тъй като проблемът не е само физически, но и психологически, лекар може да препоръча комбинация между психолог и диетолог.

Често е достатъчна малка помощ от роднини или приятели, за да може човек да осъзнае положението си и да предприеме необходими действия.

От друга страна, прекаленият натиск, особено на родители върху деца с анорексия може да има сериозен негативен ефект.

Ако се забележи такова развитие, то е важно да се потърси човек, на който детето би имало повече доверие относно хранене и външен вид.

Случвало се е при мен да дойде дете с родителите си, които не спортуват и не се хранят здравословно.

Те не дават личен пример на детето си, което най-често е готово да подражава, но не и да слуша и изпълнява.

Добър професионалист може да даде ценни насоки:

  • Относно научаване на добри хранителни навици, с които човек да се чувства по-добре;
  • С правилен подход, който показва, че ниски стойности на килограми не са в основата на добре изглеждащо тяло, а точно обратното;
  • С научно подкрепена обосновка върху теорията, която подкрепя прием на полезна храна, за да може тялото да функционира безпроблемно и в същото време да изглежда добре;
  • Да е подкрепа в труден момент, когато роднини и приятели не се справят по една или друга причина (най-често заради прекалено краен подход, без усилия да дадат личен пример).

Важно: Ако искате да помогнете на човек с хранително разстройство, не коментирайте непрекъснато тялото или хранителните му избори. Вместо това го изслушвайте и опитайте да го подкрепите по всякакъв начин, като питате как може да помогнете.

Много хора с хранителни разстройства не предприемат действия, докато не се наложи да бъдат лекувани в болница.

В случай, че все още не е достигнат този момент, то може да се чувствате късметлии, но това в същото време трябва да е сериозна мотивация за действия към положителна промяна.

Много често срещано е човек временно да промени навиците си, а след това да се върне към нездравословни такива. Ако усетите, че имате сериозен проблем не се опитвайте да се справите самостоятелно.

Не се колебайте да потърсите помощ.

Повече за анорексията

Здравната статистика сочи, че в България има между 150 000 и 200 000 души, болни от анорексия.

Много често причината да се развие анорексия в тийнейджърска възраст е неприемането от страна на съученици и криворазбраното правило, че ако си слаб – ще бъдеш щастлив, успешен.

Страшното е, че всеки пети от хората с анорексия, развива и сериозно здравословно заболяване. Това се случва най-често когато проблемът е грижливо укриван от самия човек дълго време и са настъпили необратими поражения в организма.

Преди години нашумя историята на млада жена от Айтос, която по настояване на майка си започнала да следва програма за лечебно гладуване. Самата майка също така подложила на нея и 10-годишния си син.

Младата жена – жертва на анорексия, буквално се стопила в следването на майчините разпореждания: напуснала работа, изолирала се, не след дълго изпаднала в безпомощно състояние и се наложило да постъпи в болницата в Бургас.

Според медийна информация при постъпването си там тя тежала само 18 килограма и била в истинския смисъл на думата кожа и кости.

Анорексия и щитовидна жлеза

Загубата на тегло при анорексия не е просто механична промяна – такъв тип отслабване променя статуса и функциите на вътрешните органи. Доказано – функциите на щитовидната жлеза отслабват, отслабва имунната защита, нарушава се терморегулацията на тялото.

Повишава се значително рискът от автоимунни заболявания.

Анорексия е едно от заболяванията, които упражняват въздействие върху щитовидната жлеза и могат трайно да потиснат функциите ѝ.

Причинява се дефицит на специфичните хормони на жлезата Т3 и Т4; хипофункцията причинява още забавяне на мисловните процеси, апатия и равнодушие. Ако е налице успешно лечение, то функциите на щитовидната жлеза има шанс да се нормализират.

Хранителен режим и Анорексия

Недохранването, което съпътства анорексията, може да повлияе отрицателно на всички системи в тялото.

Ето защо възстановяването на теглото чрез хранителен режим и въвеждането на здравословно хранене е съществен компонент за лечение на хранителното разстройство.

Възстановяването на тялото може да отнеме месеци. Обикновено то се случва под наблюдението на екип от лекар, диетолог, психиатър и психолог или психотерапевт.

Всеки, който започва хранителна рехабилитация, трябва да е запознат с опасния „синдром на захранване“.

Насоките за хранене при анорексия започват с необходимите предпазни мерки, за да се избегне този потенциален страничен ефект.

След това ще може да прочетете за ефективни стратегии за покачване на тегло (мускулна маса) и предложения за преодоляване на най-честите трудности при възстановяването.

Избягване на „Синдром на захранването“

Потенциален сериозен риск, който е задължително да се вземе предвид.

Синдромът се причинява от прекалено бързото въвеждане на храни при хора, които са гладували дълго време и може да бъде фатален.

Характеризира се с електролитни и флуидни промени, свързани с метаболитни аномалии.

Как най-накрая храненето след дълъг период на гладуване може да се окаже вредно за тялото?

Биохимични изследвания показват, че кетоновите тела и свободните мастни киселини от разпадането (катаболизма) на мускулната и мастната тъкан заместват глюкозата като основен източник на енергия при гладуване (същият процес, който се наблюдава при кетонна диета).

По време на захранването се наблюдава преход, от основен източник на енергия – мазнини, към основен източник на енергия – въглехидрати.

Полученият инсулин, отделен от панкреаса, увеличава клетъчното поглъщане на глюкоза, фосфат, калий, магнезий, натрий и вода.

Организмът преминава към изграждащо (анаболно) състояние на синтеза на протеин, което от своя страна изисква по-голям прием на хранителни вещества в клетките. Поради тази причина тялото е изложено на риск да няма достатъчно от тези жизненоважни вещества в кръвния поток.

Клиничните последици включват нередовен пулс, сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност и някои сериозни състояния като кома, гърч, слабост на скелетната мускулатура, загуба на контрол върху движенията на тялото и увреждане на мозъка.

За да се избегне „синдромът на захранване“ е необходимо да има наблюдение върху нивата на фосфор, магнезий, калий, калций, тиамин. Необходимо е и извършването на електрокардиограма (ЕКГ).

За да се започне процесът на захранване по най-здравословен начин е необходим постоянен медицински надзор.

Съществува значителен здравен риск, ако началната точка, от която стартирате да въвеждате хранения е под 1000 калории дневно. Рискът от синдрома нараства допълнително при хора с:

  • Загуба на тегло с повече от 15% от общите килограми за последните 3-8 месеца;
  • Минимален прием или липса на качествена храна за повече от 10 дни;
  • Налична история на злоупотреба с алкохол, забранени вещества, включително инсулин, химиотерапия, антиациди или диуретици.

Допълнителни насоки относно превенцията на синдрома са достъпни от този линк(английски).

В посочените насоки и условия се уточнява, че добавянето на хранения трябва да се случва бавно и постепенно, за да се избегне сериозно здравословно усложнение.

Необходим е медицински екип, включващ лекар и диетолог, който да проследява и да увеличава дневния прием на храна и течности, на база промени в килограмите.

Необходимо е и наблюдение на електролитите в плазмата и урината, плазмената глюкоза, жизнените функции и сърдечния ритъм, преди и по време на захранването.

Заради посочените рискове, голяма част от диагностицираните с медицински усложнения, свързани с недохранване е необходимо да започнат захранването на специализирано място.

Останалата част от статията е насочена към онези, които не са изложени на риск от синдрома, като това е потвърдено от медицинско лице.

Въвеждане на калории

Препоръчително е плавното въвеждане на калории, за да може захранването да се случи възможно най-безопасно.

Не е необичайно дневната нужда от калории на хора, които се възстановяват от анорексия да достигнат до 3000-4000 калории, за да се наблюдава плавно покачване от 0,5-1 кг. на седмица.

След като са постигнати нови килограми, то е необходимо допълнително добавяне на калории, за да може да се продължи възстановяването.

Защо са необходими толкова много калории за възстановяване?

Родители и пациенти често са объркани от големите калорични нужди и причините те да са толкова високи.

Хората с анорексия нервоза стават хиперметаболитни, което означава, че техният метаболизъм е изключително ускорен, тъй като тялото се опитва да възстанови цялата тъкан, загубена по време на гладуването.

Нормално е също да се усеща повишена температура защото приемът на енергия (калории) се превръща в топлина, а не се използва само за изграждане на тъкан.

Този парадоксален симптом прави възстановяването по-трудно и създава допълнителна необходимост от по-стриктно проследяване на приетите количества храна.

Анорексия и изгорени калории

Много потърпевши от анорексия, участват в различни спортове, за да постигнат по-бързо отслабване.

Несъобразена физическа активност ще се изрази в допълнителни изгорени калории, които могат да попречат значително за ефективното възстановяване.

Поради тази причина, ако желаете да следвате фитнес програма, то ще е важно тя да се съобрази изцяло с начина на хранене, както и да се проследяват стриктно промените в теглото – ежеседмично.

По този начин ще може да се регулира физическа активност (като се намали) или калории (като се увеличат), за да се продължи възстановяването с добър темп.

Постигане на цели

Пренастройката от дълго време на гладуване към увеличаване на калориите, може да се окаже най-голямото предизвикателство, дори с допълнителна подкрепа.

Въпреки това е наложително да се приемат достатъчно на брой калории, за да може тялото да се възстанови напълно.

Покачване на тегло и връщане на менструация при жени е един от най-важните показатели, че тялото се възстановява.

Отново е важно да се отбележи, че специфичните индивидуални нужди от калории е необходимо да бъдат променени в процеса на възстановяване (при покачване на килограми).

За да се съгласят на положителната здравословна стъпка, възстановяващите се, може да имат нужда от допълнително убеждение, че слабото тяло , не винаги е по-красиво.

Пример, който добре онагледява описаното:

Покачване на килограми и подобряване на визия

В случай, че се покачи тегло, но се поддържат по-малко мазнини, което е напълно възможно заради ускорения метаболизъм, килограмите ще се разпределят равномерно и така тялото ще изглежда много по-стегнато, тонизирано и красиво.

Хората с хранителни разстройства не се интересуват само от това какво показва кантарът, но и от външния си вид.

Затова е важно да се избират храни, които предоставят ценни хранителни вещества на тялото, но в същото време нямат негативен ефект върху визията.

Храни, които ще повлияят негативно на енергийните нива на тялото, настроението и на външния вид са:

  • Пица и други тестени храни;
  • Шоколади и други сладки изделия;
  • Напитки с добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп;
  • Алкохол;
  • Други преработени храни без реална хранителна стойност.

Стратегии за успех

Някои лесни за прилагане стратегии:

  • Увеличете честотата на хранене (ако в момента имате 2 хранения дневно, то увеличете на 3);
  • Увеличете порциите храна (при консумация на 30-40 грама сурови ядки 1 път дневно, увеличете на 60-70 грама 2 пъти дневно (2х 30-35));
  • Постепенно добавяйте лесни калории (кокосово масло при приготвяне на храните, повече зехтин при овкусяване на салати и др.);
  • Добавете подходящи хранителни добавки – качествен протеин на прах е чудесно допълнение към дневните калории и вкусно разнообразие.

Преодоляване на трудности по време на възстановяването

Тъй като основен симптом на хранителното разстройство е ограничаването на храна, то ще е предизвикателство човек с анорексия да осъзнае важността от прием на повече калории и доброволно да започне да включва хранения към менюто си.

Съпротивата е често срещана и изисква пряка подкрепа от близки и от професионалист, които да помагат със следването на препоръчания хранителен режим, както и да оспорват начина на мислене на човека с хранително разстройство, насърчавайки ежедневно консумация на качествена храна.

Диети с ниско съдържание на мазнини или въглехидрати не се препоръчват, тъй като те често са симптом на заболяването и не се основават на легитимен здравословен проблем.

Допълнение

Често срещан проблем в началната фаза на възстановяването от анорексия е забавеното изпразване на стомаха.

Усложнението може да допринесе с ранно чувство на пълнота и подуване, а това да обезсърчи въвеждането на допълнителните нужни хранения.

Това е още една основателна причина въвеждането на калории да се случва под наблюдението на професионалист.

За да се избегне страничният ефект е необходимо плавно въвеждане на калории и количества храна, както и присъствие на готвени ястия няколко пъти в седмицата, за да не се затормозява храносмилателната система.

Качествени храносмилателни ензими също ще са от полза за предотвратяване на усложнението.

Заключение

Разрешаването на любим човек да се включи в процеса, помагайки с отчетност и подкрепа при възстановяването може да бъде изключително полезно.

Възстановяването от анорексия не е линеен процес и може да се случи бавно, особено когато не се изпълняват ефективни доказани методи.

Трябва да се вземе предвид, че ежедневен стрес и резки промени в начина на живот може да предизвикат рецидив.

Отново – подкрепа и проследяване на напредъка са необходимост за постигане на ефективно и дълготрайно възстановяване.

По този начин може да се постигне баланс с храната и възстановяване на психологическо, емоционално и физическо здраве и благосъстояние.

Коя е най-голямата твоя трудност в момента?