За повече от седмица Русе ще се превърне в една голяма сцена, на която публиката може да види още неизгрели, но със сигурност бъдещи звезди от българския театър. В събота, на 22 юни, започва 23-ото издание на националния ученически театрален фестивал, който носи името на един от най-обичаните драматични актьори - Климент Михайлов. Фестивалът, който обичайно продължава няколко дни, но като правило не повече от пет, тази година ще обхване цели осем дни - от 22 до 30 юни. Участниците са много, но очевидно комисията, която селектира кандидатите, е била заинтригувана и не е устояла на изкушението да види повече и разнообразен ученически театър. И тъй като входът за всички фестивални представления е свободен, публиката може да види различни по жанр, стил и интерпретация постановки. Изборът на режисьорите и трупите варира от откровена класика като Платон, Шекспир, Молиер и Чехов през Йовков, Хайтов и Радичков до съвременни автори, които пълнят залите на днешните спектакли - Михаел Енде, Себаситен Тиери и дори Лора Лазар. 
В театралния маратон тази година ще вземат участие общо 28 трупи, като 11 от тях са русенски. Гостите са от Стара Загора, София, Варна, Пловдив, Котел, Дебелец, Плевен, Ямбол, Вършец и другаде. Русенските участници са от театрални школи и студиа към Общинския детски център за култура и изкуство, Младежкия дом, регионалната библиотека и драматичен театър „Сава Огнянов“. Ще се представят и детската театрална школа „Патиланци“ към Кукления театър, работилница за театър „Мармалад“, а също и театрални студиа от Училището по изкуствата, Английската гимназия и Европейското училище. 
Откриването на фестивала „Климент Михайлов“ ще бъде в 11 ч в събота пред Доходното здание. Вечерта от 18 ч русенските трупи и младите актьори от Банкя, Стара Загора, Благоевград и Петрич ще направят кратък антракт, за да се включат със свое дефиле пред операта в традиционния русенски карнавал. Връчването на наградите е планирано за 30 юни от 13 ч в Голямата зала на Доходното.