Традиционни български шевици се превърнаха в илюстрации на любими народни приказки. Те са подбрани от дизайнерката Елисавета Йорданова, която след като издаде първия си албум „Приказки в шевици“ със 75 авторски разработки, вдъхновени от българската бродерия, сега илюстрира със символите приказки.
„Приказки в шевици 2“ е направена по идея на издателя Георги Марков. Той предложи да включим приказки и така започнах да подбирам, да чета и да събирам текстове. В книгата включих 50 наистина много красиви български приказки на най-сладкодумните майстори - Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Елин Пелин. Схемите, които съм включила към тези приказки, представляват 50 пана за бродиране със символи от българската шевица. Може да видите и да разберете как се лекува мързелът, как се наказва злото, как доброто винаги се възцарява“, разказва Елисавета Йорданова.
Сред най-популярните символи е двойният кръст или т.нар.елбетица, която представлява посоките на света. „Символизира един вид Божия дом и има защитна функция. Дрехата всъщност се е възприемала като втора кожа и тя е подлежала на защита по всички отвори - по пазвите, по ръкавите, по полите, точно там са разположени и самите шевици“, обяснява дизайнерката.
Други два много използвани символа са свастиката и канатицата. „Свастиката на санскрит означава „да бъде добро“ и в зависимост от въртенето на посоките образува градивната и деградивната сили, от които се ражда животът. Тези противоположни сили винаги присъстват в българската шевица по облеклото. Ако в ръкава от едната страна се въртят лъчите в една посока, огледално те се завъртат обратно. Канатицата се нарича на рода, на народа, на семейството и е често срещана в чипровските килими“, обяснява Елисавета Йорданова. Дървото на живота, богинята-майка, пилетата, конете присъстват и във втората част на „Приказки в шевици“.
Завръщането към традициите е тенденция, която се повтаря през 40-50 години, и сега се наблюдава възход на интереса към традиционното българско облекло. „Много хора си бродират дрехи, това модно течение е прекрасно, защото освен защитна сила, съдържа и наричане за здраве, щастие, благоденствие. И дрехата придобива индивидуален характер, носи втъкана и извезана положителна енергия на точно определен човек“, казва русенката.
Тя се радва, че авторските й разработки намират приложение: „В занятия по рисуване и графичен дизайн преподаватели използват като примери мотиви от моите книги, правят изложби, печатат върху тениски, чаши, правят благотворителни базари. Трудно ми е да опиша чувството си за споделеност с думи“. 
Елисавета Йорданова вече готви трети албум, още по-мащабен с тематични картини. Предстои й също участие в издаването на списание със схеми на шевици по автентични образци за бродиране на цели дрехи.