Осем свидетели, пръснали се по чужбина, и още седем, чиито дири се губят у нас, са причината за безкрайно отлагане на дело за лихварство и пране на пари. Обвиненията са за случаи с фрапираща отдалеченост във времето. Разследването по тях е продължило 5 години, тръгването на процеса в съда също бе белязано от затруднения и отлагания, а краят му все още изглежда далечен и неясен.
Става дума за Енчо Т., който е обвинен в неправомерно получаване на 406 152 лева от лихварска дейност и Стефан В., който се е обогатил по същия начин с 323 749 лева. Сочените за съучастници отговарят и по обвинения за пране на пари, тъй като според прокуратурата са търгували  придобито чрез престъпления имущество. Стартът на незаконния бизнес бил даден още през 2000 година от Енчо.
В съдебна зала преди дни показания успяха да дадат двама от свидетелите, които заявиха, че не са получавали заеми от сочените за лихвари, нито пък са им търсени лихви. Не се чувствали нито ощетени от тях, нито таяли лоши чувства.
Въпреки това от прочитането на разпита по време на разследването стана ясно, че Стефан е дал 15 000 лева заем на едната свидетелка, която впоследствие си продала апартамента. По нейни думи било възможно да го е продала, за да си погаси вноските по кредита.
Другият свидетел бе категоричен, че никога не е имал финансови взаимоотношения нито с Енчо, нито със Стефан, но отново от разпита му пред следовател стана ясно, че заедно с тогавашния му съдружник са получавали заеми от Енчо, продавали са му имоти, включително и терен за 450 000 евро. Според свидетеля обаче съдружникът му основно се занимавал с финансите на фирмата, бил вземал заеми и залагал имоти, без да  съгласува действията си с него.
Актуализиран беше документът за призоваване в САЩ на най-търсената свидетелка - Мариела Л. Надеждата е тя да бъде уведомена и да успее да долети за някое от следващите три насрочени заседания. С полиция принудително ще бъде доведен друг редовно информиран за делото свидетел, който така и не идва в зала. Друг пък ще бъде търсен във Варна, след като стана ясно, че вече срещу самия него има дело за данъчни престъпления.