Бизнесът има нужда от 327 хил. квалифицирани работници. Това показва проучване на Агенцията по заетостта. Най-търсени са кадри за хранително-вкусовата промишленост, машинни оператори, строители, шивачи, охранители и готвачи. Малко над 70 хил. пък са необходимите специалисти с висше образование. 
Най-голяма нужда има от учители, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Необходими са и около 80 хил. работници без квалификация.
Проучването показва, че 8 от 10 работодатели предлагат постоянен трудов договор и пълен работен ден. Съответно те търсят технически грамотни, дисциплинирани служители с умения за работа под напрежение и познания по чужди езици.
78% от работодателите в страната са посочили, че изпитват затруднения при осигуряване на кадри, като недостигът е най-голям за машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.
Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование през следващите 3 до 5 години, остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване“ - близо 50 хил. души. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалисти по информатика, икономика, администрация и управление.
Само за Русе подобно проучване няма, но по неофициални оценки на бизнеса, местната икономика може лесно да поеме още поне 5 хил. работници. Само в един от популярните сайтове за работа са публикувани обяви за над 1000 позиции в областта, някои от които за 10 и повече служители.