В Белград снощи се проведе 28 поред граждански протест „1 от 5 милиона“ срещу управлението на президента Александър Вучич. Основното послание на протеста: „В Сърбия е опасно да се мисли различно и свободно, а единственият начин гражданите да се борят срещу това е солидарността“.

Протестът на хиляди граждани започна преди фонтана Теразие, след което те тръгнаха на шествие из централните улици на Белград. То завърши пред Ректората на Белградския университет.

Студентът Деян Багарич, който бе пребит миналия уикенд в студентския град в Нови Сад, каза пред събралите се, че ще има по-малко насилие, ако има повече солидарност.

„В Сърбия липсва най-много солидарността. Ако тя съществуваше, насилието ще бъде по-малко. Физическото насилие е само върхът на айсберга, насилието се случва от години, над медиите, институциите, срещу здравия разум и над нашата интелигенция“, каза Багарич.

Професорът от Университета в Нови Сад Урош Неделкович заяви, че е дошъл да осъди публично побоите на студентите в университета. Той съобщи, че е започнала петиция с цел да се намерят и арестуват извършителите на нападението. До момента тя е подписана от 517 души.

Актьорът и член на Демократическата партия (ДП) Бранислав Лечич заяви, че никой не може да спре протестите, започнали в името на борбата за свобода, правото на различно мнение и по-добре регулирана система.

Лечич каза на гражданите, че протестите ще бъдат прекратени едва след като бъдат изпълнени техните искания за свободни медиите и провеждането на честни и свободни избори.

28-ят протест “1 от 5 милиона” завърши пред сградата на Ректората. Там неудовлетворени граждани, по покана на организаторите на протеста, почукаха на вратата на институцията, за да събудят символично властите в Ректората. Те настояват комисията по етика да вземе решение възможно най-скоро относно докторската степен на финансовия министър Синиша Мали.

Протестите в Сърбия започнаха през месец ноември 2018 г. след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца.