„Нетуоркс България“ и свързаното дружество „Норделинк България“ не предлагат телевизионни програми без уредени права за разпространение, а реално излъчваните канали съответстват като брой и съдържание на обещаваното на потребителите. Това гласи решение на Комисията за защита на конкуренцията, публикувано в четвъртък на страницата на регулатора. 
Това е всъщност втора проверка на „Нетуоркс“ от КЗК. Производството бе започнато още през 2016 г. по жалба на „Булсатком“, в която се твърдеше, че през 2014-2015 г. двете свързани дружества са рекламирали пакет за телевизия и интернет с над 200 програми, докато в същото време имат договори само за 160. Без да задълбае кой знае колко, регулаторът наложи на двете фирми мегаглоба от 452 хил. лева. След две години дела Върховният административен съд отмени тази глоба и скастри комисията, че всъщност изобщо не е проверила щателно колко тв програми се предлагат в действителност и базира огромната си санкция само върху документи на Съвета за електронни медии от 2015 г. 
След решението на ВАС антимонополният регулатор е възложил счетоводно-икономическа експертиза и техническа експертиза, които да установят за колко телевизионни програми има договори и заплатени права, както и колко са действително излъчваните канали. Вещите лица са направили проверките си, без да открият каквито и да е нарушения. И сега КЗК сменя плочата, заявявайки, че „ответните дружества предлагат услуги и сключват договори за брой телевизионни програми, които не надхвърлят броя на телевизионните програми, за които имат придобити права, независимо от декларираните пред СЕМ данни. Такова поведение не е в противоречие с добросъвестната търговска практика, което би могло да увреди интересите на конкурентите, тъй като ответните дружества предлагат телевизионни програми, за които са получили съответните права за разпространение срещу съответното заплащане“. 
Решението на антимонополната комисия идва точно в разгара на проверки на кабелни оператори в страната от ГДБОП, предизвикани от сигнали на „ТеРаПро“ - сдружение, в което членуват само големите играчи като „Булсатком“, А1, „Виваком“, бТВ, Нова, HBO, FOX и „Дискавъри“. То декларира, че отстоява интересите на легалния бизнес и потребителите и се бори срещу пиратите, излъчващи програми, за които нямат платени авторски права. Според браншови организации на кабелните оператори обаче „ТеРаПро“ всъщност цели да премахне конкуренцията на големите компании, след което естествено те да наложат много по-високи цени и ГДБОП е въвлечена в този замисъл.