Петото издание на фестивала „Живите статуи“, който се организира от драматичния театър „Сава Огнянов“, ще започне с двудневна работилница, която в четвъртък и петък идната седмица ще покаже различни техники на грим, облекло и пластика. На 20 и 21 юни от 15.30 до 17.30 ч на площад „Свобода“ артисти ще демонстрират тайните на толкова популярните в последните години статуи, „замръзнали“ по площади и улици в Рим, Париж, Берлин и други големи туристически центрове. На 20 юни от 20.30 ч на същия площад започва спектакълът „Аз, ти и другите“ с артисти от Украйна, Португалия, Франция и България. На 21 юни от 20.30 пак на пл.“Свобода“ предстои спектакълът „Статуите оживяват“ със същите артисти. Преди това от 19 ч на сцената на камерна зала „Слави Шкаров“ ще бъде показан спектакълът „Камъни в джобовете“. 
На 22 и 23 юни в Русе отново ще гостуват неизменно приковаващите вниманието артисти от театър „Маска“ в Букурещ, които тази година ще представят най-новия си спектакъл „Историята на танца“. В събота от 20.30 ч те ще разгърнат своите безмълвни скечове в градинката на площад „Батенберг“, а в неделя ще се върнат отново на обичайното си място около статуята на свободата на италианския скулптор Арнолдо Цоки. 
През четирите фестивални дни специални пана по улица „Александровска“ от централния площад до Цигуларчето ще показват различни моменти от досегашните гостувания на театър „Маска“ и другите участници. 
Фестивалът завършва на 23 юни, когато от 22.20 ч българският огнен театър „Палячи“ ще изнесе зрелищен огнен спектакъл „Пробуждане“.