Ваканцията на най-малките ученици вече започна, а след две седмици към тях ще се присъединят и тийнейджърите. Това означава повече деца на улицата и повече опасности от произшествия.
Според данни на КАТ за периода 1 юли-31 август миналата година в Русе и региона в различни инциденти са пострадали 18 деца до 17 години. По време на учебната година от 15 септември 2018 година до края на май 2019 са ранени 31 деца, 7 от които - тежко.
Живот, за радост, не е изгубен, но дори и лека катастрофа може да причини голям стрес и да повлияе на развитието на един неукрепнал млад човек.
Точно към предотвратяването или поне към максималното ограничаване на такива случаи е насочена традиционната полицейска акция срещу произшествията с деца на пътя. От днес до 15 септември екипи на КАТ и на районните управления ще следят за правилното пресичане на улици и булеварди от деца както пеша, така и с велосипеди и мотопеди. Отделно мобилни радари ще засичат скоростта на движение на автомобилите на различни места в града. Традиционно ще се следи и за пияни и дрогирани шофьори, които също са непосредствена опасност за всички на пътя.