Д-р Камен Кожухаров е родом от Варна. През 1992 година се дипломира в Медицинска академия-София, а в началото на следващата година започва работа в тогавашната Транспортна болница в Русе. През 1996 г. се премества на работа в Онкодиспансера, а две години по-късно защитава специалност „Обща хирургия“. Впоследствие специализира онкология и от 2010 година е управител на Комплексния онкологичен център.

- Д-р Кожухаров, лятото е на прага ни и много хора вече мислят за почивката на море. И както всяка година лекарите предупреждават, че дългото стоене на силното слънце може да провокира рак на кожата. Какво представлява това онкологично заболяване?
- Като всички онкологични заболявания, ракът на кожата е промяна в структурата на гинетичния материал в генома на клетката и на нормалната тъкан, която води до туморни образувания.
- Колко вида рак на кожата има?
- Ракът на кожата се дели на две групи - базоцелуларен карцином, който произлиза от базалните клетки на самия епител, и плоскоклетъчен или познат още като спилоцелуларен карцином. Първият вид е доброкачествен тумор, който не дава разсейки. Вторият вид е по-агресивен и може да даде далечни метастази. Характерно за двете групи е, че могат да разяждат тъканите в съседство по кожата и да образуват хронични рани. Затова
когато човек има хронична рана, която не зараства, трябва да се обърне към дерматолог
тъй като тези специалисти много добре разпознават злокачествените тумори на кожата и предлагат адекватно лечение за различните видове, защото те се лекуват по различен начин.
- Съществуват ли други симптоми, освен образуване на хронични незарастващи рани, които да насочват вниманието именно към това заболяване?
- На първо място - промяна в цвета на кожата. Този карцином не започва винаги с рана, а с промяна по кожата. Често хората казват тук имам лишей, дето постоянно се лющи, явно нещо става. Или пък това червено петно по кожата ми не минава с мазила и много ме сърби. Щом този сърбеж не минава дълго време или лишеят постоянно се лющи, пациентът трябва да потърси специалист дерматолог, а не да се самолекува, защото
това само забавя процеса на образуване на карцинома, но не го лекува
Същото важи и когато бъде установена необяснима рана, която може да е признак на рак.
- От какво се причинява ракът на кожата?
- Основната причина е слънчевата радиация и най-вече изгарянията от продължително излагане на слънчеви лъчи. Виждал съм пациенти с големи рани от слънчеви изгаряния. Това не е термично изгаряне, а радиационно, което причинява рани от втора и трета степен. Затова трябва хората да не си мислят, че ходенето под слънцето е здравословно. Това беше полезно за здравето преди много години, но след нарушаването на озоновия слой на планетата в южното полукълбо вече не е. Тогава в Австралия лекарите установиха, че онкозаболяванията на кожата се повишават и след като бяха направени изследвания, стана ясно влиянието на дупката в озоновия слой.
- Какви са вашите съвети към хората, как да се предпазват от слънчеви изгаряния?
- На първо място - да носят тънки, леки дрехи с дълъг ръкав при продължително стоене под слънчевите лъчи. Известно е, че те са разделени на А, В и С лъчи, като вторият вид са най-канцерогенни.
Дрехите предпазват от ултравиолетовата светлина, като не позволяват да проникне до кожата
Хората на средна и по-висока възраст не трябва да стоят повече от час на слънце и трябва да избират за придвижване сенчести места. Използването на специални защитни кремове е добро решение, но за по-добра ефективност е необходимо специалист да прецени какъв фактор на защита да се използва в зависимост от различните типове кожа.
- Прогнозите сочат, че всеки ден оттук нататък градусите ще бъдат между 31 и 33. Наближават и отпуските на море и планина. За там има ли специфични изисквания за предпазване?
- На морето задължително трябва да се използва предпазна козметика, когато се стои няколко часа на плажа. Това се налага, защото пясъкът по брега в България е кварцов. Той не задържа ултравиолетовата радиация, а я отразява и на практика се получава така, че
от една страна те грее слънцето, а от друга те нагрява пясъкът и дори да си под чадър, пак се получават изгаряния
Това е валидно и при перести облаци, които не предпазват от загари.
За хората, които работят на полето, носенето на шапки с широка периферия и ризи с дълъг ръкав е задължително.
Любителите на планината е добре да знаят, че опасното ултравиолетово лъчение на слънцето се засилва с увеличаването на надморската височина и това е потенциална опасност от провокиране на рак на кожата. В тази графа е и прекаляването със солариумите.
- Ракът на кожата води ли до смърт?
- Както казах, плоскоклетъчният карцином има летален изход. Виждал съм рани от порядъка на 10-15 см в диаметър по ръце и крака, които са налагали ампутации. Ако пациентите не потърсят помощ навреме, този карцином може да ги убие. Докато при меналома нещата са много по-сложни.
- Какво е характерно за това заболяване?
- Меланомът е другият тумор на кожата, който няма нищо общо с епителната тъкан. Той произлиза от пигментните клетки на кожата, които определят цвета ни.
На практика той се среща рядко, но е едно от най-агресивните онкологични заболявания
Диагностицира се малко по-трудно. 98% се появява  по кожата, но има зони с меламоцити в очите, мозъка и червата. 
- Какви са симптомите му?
- Поява на бенка /невус/, която с времето започва да расте, да надебелява, границите й да се зачервяват. При поява на косми върху нея или когато бенката е над 6 см, трябва да се търси помощта на специалист, а не на козметик. Това е така, защото докато бенката се чопли, тя се разраства и започва да дава метастази, които обхващат целия организъм. Ако обаче се премахне навреме, карциномът се пресича. Това става с изрязване на сигурната зона около бенката до здраво и изваждането й, без да се пипа.
- Каква е смъртността в резултат на меланом?
- Доста висока, защото хората обикновено закъсняват, бенките им се увеличават, метастазите навлизат в лимфните им възли и водят до летален изход.
Най-агресивният меланом обаче е А-пигментният меланом, който няма цвят
и хората го бъркат с базоцелуларния карцином и не търсят помощта на дерматолог.
- Колко човека са новорегистрирани с рак на кожата за миналата година?
- 230 са карциномите на кожата в Русе, за Силистра те са 86, за Разград - 68. През 2017 година са били 23 човека по-малко, а през 2016 - 29 по-малко. Данните показват, че има лек темп на повишаване, което се дължи на застаряващото население в рагиона.
- На кое място се нарежда този вид рак сред останалите онкологични заболявания?
- За миналата година на първо място е карциномът на кожата, защото при регистрирани над 22 000 пациенти 5282 са с рак на кожата, което е една четвърт от всички онкоболни в Русе, Силистра и Разград. След него следва рак на гърдата, на белия дроб, на простатата, на дебелото черво, на матката и на яйчника.