Немска делегация от благотворителната организация ИМКА Бавария ще връчи престижната международна награда „Гълъб на мира“ на русенеца Богомир Илиев в неделя в Хотанца. Отличието е признание за дейността на хора, отдадени на благотворителност и правата на човека.
Богомир Илиев дълги години е координатор на ИМКА и помага за намирането на получатели за помощите, които благотворителната организация изпраща. По образование е проектант, следвал е в русенския ВИММЕСС, завършил е МЕИ, специализирал е в социалистическата Германска демократична република. Работил е в „Машпроект“ в Русе, но голяма част от своето време е отдал на каузата на БЧК и на много инициативи в полза на хората.
Наградната статуетка е създадена през 2008 г. по повод 60-годишнината от Всеобщата декларация на ООН за правата на човека от немския художник Ричард Хилингер и представлява 30 бронзови гълъба - колкото 30-те члена на Декларацията за правата на човека. Сред носителите на приза са Роман Херцог, Ангела Меркел и Михаил Горбачов, организации като Амнести Интернешънъл, Европейския парламент и други.