Европейската комисия публикува ново решение за географията на разпространение на опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС) в страните членки, като посочи територията на пет от общините в областта като рискови зони. Това са Сливо поле, Русе, Иваново, Борово и Ценово. 
Рисковите зони в зависимост от степента на заплахата са разпределени, както и досега, в четири категории. Русенските селища фигурират в първата от тях, която е най-леката.
Според новите списъци на ЕК риск от АЧС заради относителна близост до източник на заразата, засегнала популацията на диви свине съществува във всички общини в Северна България, които граничат по суша или чрез река Дунав с Румъния, а също и в част от Варненско. 
Независимо че повече от два месеца у нас не е откриван нов случай на АЧС при диви свине, десетки селища от трите области Силистра, Добрич и Варна остават в списък 2, като зони с повишен риск, където чумата е засегнала популацията на дивите свине. Там се прилагат допълнителни мерки за биосигурност, а движението на животните се допуска по специален ред след поредица лабораторни изследвания на проби от свинете - мерки, които засега не обхващат Русе.