Натовареността преди началото на съдебна ваканция стана причина делото за дрога срещу Иво М. да бъде отложено за септември. Дотогава 31-годишният мъж остава в затвора в Белене.
Подсъдимият е задържан на 23 октомври 2018 година, когато е хванат с екстази за 52 лева и малко метамфетамин, а според прокуратурата е продал на клиент 1 г екстази и метилон, за които получил 40 лева.
Адвокатът му и прокуратурата обсъждали варианта Иво да направи самопризнания и да сключи споразумение за наказанието си, но така и не стигнали до съгласие за размера на присъдата. Затова делото срещу него ще протече по стандартния ред.
Над 8 месеца задържане е неоправдана репресия. Клиентът ми живее на познат на властите адрес, който е претърсван, нито ще се укрие, нито ще извърши друго престъпление, заяви адвокатът му и пледира клиентът му да бъде пуснат под домашен арест.
Съдът обаче изтъкна, че периодът на задържането му е далеч от неразумния срок и макар вече да е реабилитиран по част от осъжданията си, се вижда, че през годините е показал афинитет към наркотиците и освобождаването му под домашен арест въобще не би ограничило подобна престъпна дейност. Затова го остави да чака присъда в затвора, но решението може да се обжалва.