Съобразителна банкова служителка спаси спестяванията на възрастна жена от бездънните джобове на телефонната мафия.
Във вторник около 20 часа на домашния телефон на 86-годишна жена в Писанец се обадил непознат, който се представил за служител на Криминална полиция в Русе. След опипване на почвата мъжът казал на пенсионерката, че е включена в списък на алоизмамници. Те щели да я рекетират за пари, затова „криминалистът“ я посъветвал да събере всичките си пари и злато в торбичка и да ги остави пред портата си на улицата, за да може полицията да хване престъпниците с доказателства за съд.
Жената сложила в найлонова кесийка 1450 лева и златен пръстен, оставила я на пътя. и легнала да спи. Към 4 часа телефонът пак звъннал и насреща пак бил „полицаят“. След като й благодарил за съдействието, той се оплакал, че са успели да хванат само единия бандит и сега трябва да се направи капан за съучастниците му, но пак са нужни пари. Бабата признала, че има пари на сметка и била инструктирана още сутринта да ги изтегли, а ако в банката питат за какво са й, да каже, че ще купува имот, защото операцията е секретна.
Жертвата хванала още първия автобус за Русе, от автогарата отишла направо в банката и поискала да изтегли всичките си 12 000 лева, защото щяла да купува къща за внука си. Младата служителка на гишето се усъмнила и спазила инструкциите към банките в подобни случаи да не бързат да дават парите, а да съобщят в полицията. Изпратила клиентката да седне в салона, защото парите са много и трябва да се изчакат няколко минути, а в това време сигнализирала за съмненията си. За минути пристигнали криминалисти и успели да убедят бабата, че помага не на тях, а на престъпниците, които цял живот нищо не са работили, но живеят охолно като царе за сметка на добри и лековерни хора като нея.
Измамата се разследва, като има насоки за извършителите й.