Инсталирането на дигитални дъски в три от класните стаи в основно училище „Ангел Кънчев“ събра неотдавна всички учители от екипа. Дори и тези, които вече нямаха чак толкова интензивна работа, след като изпратиха във ваканция децата от първи до четвърти клас, и те бяха на линия - хем да видят новостите, хем да чуят указанията на специалиста от София, който разясни най-важното при използването на техниката. 
Може да сме най-обикновено основно училище, но вече разполагаме с техническо осигуряване като частно училище, отбеляза не без задоволство директорът Енчо Енчев. С помощта на дигиталните дъски, които бяха монтирани преди дни, учениците вече ще могат не само да усвояват новите уроци, но също и да преговарят, да дават своите отговори при изпитване, ще могат да пишат на въпросната нова дъска и дори да рисуват по нея. Освен че така стоим далеч по-адекватно на реалната ситуация, в която децата тръгват на училище, вече усвоили голямо количество електронни и дигитални инструменти, но така е и по-забавно и увлекателно, казва началната учителка Мариана Димитрова. 
Важното е, че осъществяваме това, без да сме дали и една стотинка от бюджета на училището - всичко, с което разполагаме, е изключително по проекти, обяснява Енчо Енчев. Преоборудването на „доброто старо училище“ започнало още с постъпването му на работа тук като директор. Нямахме високоскоростен интернет - вече имаме, благодарение на съдействието на покойния шеф на митниците Ваньо Танов и помощта на русенската митница преди две години и половина оборудвахме кабинет с компютри, а след това направихме и един съвсем нов компютърен кабинет, който разполага с ултракъсофокусна дъска, казва директорът. Освен това издействахме кодове за безплатно ползване на електронните учебници за 1 и 5 клас /впрочем, в класните стаи и на двата първи класа има интерактивни дъски!/, а след като през януари тази година на изложението за образователни иновации в Лондон видях тези дигитални дъски, взех да си мечтая за едно такова тъчскрийн устройство, признава Енчев. 
Представили в Министерството на образованието и науката проекта за въвеждане на интернет среда в класните стаи и ето че трите дъски вече са факт. Не знам къде другаде в Русе има толкова добре оборудвано със съвременна техника училище, замисля се Енчо Енчев.  
И веднага обяснява: „Моето желание е още с монтирането да започне обучението на учителите за работа с новата техника. Не да пратя на лозето хора без мотики, а да имам подготвени преподаватели“. Затова миналата седмица той заминава с 20 колеги в комплекса в Камчия на квалификационен семинар. 
Засега сме направили стъпаловидни графици за провеждането на уроци в стаите с новите дигитални дъски, но вече търся възможност за следващо ниво - и се надявам догодина да набавим интерактивни дъски и за останалите класни стаи, така че в края на следващата учебна година ще искам всяко дете да може да ползва съвременната техника, зарича се Енчо Енчев. И добавя: „Аз така разбирам мисията си като директор - да осигуря на моето училище най-доброто, а всички заедно да научим децата да бъдат адекватни на това, което представлява светът днес“.