Почти във всеки апартамент има гардероб.

Той е необходим за съхраняване не само на дрехи и други вещи, които с течение на времето стават все повече и повече. Ако семейството е от трима или четирима души, трябва да има няколко такива гардероба. В такъв случай тези гардероби заемат доста пространство в един апартамент или селска къща, което може да се използва за други нужди. Ако човек има малък апартамент, то гардеробът не винаги е най-доброто решение. Но ако жилището е достатъчно просторно, то не може без гардероб. Той просто е задължителен.

Основното му предимство е способността да осигури чистота и ред в целия апартамент.
В гардероба трябва да има идеална подредба, някои неща са на закачалки, а други са на рафтове и в чекмеджета. В този смисъл трябва да се организира правилно всичко. Помислете за функционалността на тази мебел, когато я избирате.
Обърнете внимание не само на външния вiд, но и на разпределението вътре.

Какво слагаме най-често в гардероба?

Основната функция на гардероба е съхранението на дрехи. Ако той е голям, в него ще има място за спално бельо, някои аксесоари, чанти, куфар….

Честотата на използване на дрехите, например, и тяхната сезонност предполагат разделянето на гардероба на определени зони. Долна зона на интензивно използване, обикновено е разположена на височина 650-800 мм от пода. Средната зона, която заема височина от 650 до 1700–1900 мм, е най-удобна за ежедневна употреба.

Горната зона често не може да бъде достигната без допълнителни стол или стълба – там се слагат неща, които не се ползват всеки ден. Например шалтета, одеала, чанти и други вещи.

Симетричното зониране на гардеробното пространство позволява оптимално да се организират вътре нещата.

Закачалката е основното устройство за съхранение на дрехите. За закачалките се използват специални пръчки или лостове.
Панталони и поли се държат окачени на специални закачалки с клипсове.
Чекмеджетата и рафтове позволяват да се съхранява бельо и трикотаж.

Трябва да споменем и съхранението на по-дълги неща, като вратовръзки, колани, шалове и други. За тях има специални закачалки, които често са на вратите на гардероба отвътре. Някои гардероби са със специално осветление.

Лампичките са вградени директно горе над закачалките или са фиксирани от долната страна на рафтовете.

Вярваме, че статията Ви  е помогнала да организирате правилно гардероба си.