Над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска есетра бяха пуснати в Дунав край Белене с финансовата помощ на австрийския клон на Световния фонд за природата - WWF. Те са с генетично доказан дунавски произход, което е важно както за тяхното приспособяване към особеностите на околната среда, така и като гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Есетрите са отгледани в аквакултури при условия, наподобяващи тези на речната екосистема.
Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в реката, а Международният съюз за защита на природата ги класифицира като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.
Новото пускане на рибки носи нова надежда за укрепване на популациите. През последното десетилетие има само няколко установени екземпляра в река Дунав. 
Според експертите на WWF рибите са достигнали възраст, която ги прави по-малко уязвими на рискове и повишава шанса им за оцеляване по време дългия път към Черно море. Природозащитната организация призовава рибарите по течението да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи. Ако това се случи, те трябва незабавно да бъдат освободени и пуснати обратно в реката.
В момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Възрастните  екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар.