Река Шипа в беленското село Дряновец излезе от коритото си и наводни стотици декари земеделски земи и десетки дворове. Заради усложнената обстановка вследствие на обилните валежи е обявено и частично бедствено положение. Реката минава през центъра на селото, като целият парк на Дряновец е бил под вода. Залети са и дворовете на 7-8 къщи на самотно живеещи хора до реката, но пожарникари, подпомогнати от доброволци, изпомпиха водата.
Много засегнати земеделски площи със слънчоглед, жито и друга продукция има и в съседното село Копривец. Там реката минава на около километър от крайните къщи и по първоначални данни има около 500 дка земеделски земи под вода. 
Причината за придошлата вода в реката се дължи на преливането на язоворите край селата Камен и Нова Върбовка в община Стражица. Вчера сутринта нивото на река Шипа падна с 10 см, но въпреки това частичното бедствено положение ще продължи още няколко дни. Добрата новина е, че притокът на вода от двата язовира в Стражишко е преустановен.
Неведнъж при обилни валежи и бурно топене на снега реката е заливала къщи и дворове в Дряновец. Последно реката беше придошла в края на 2014, когато под вода останаха 3000 дка обработваеми земи, а десетки дворове бяха наводнени.
Други рискове от наводнения в областта в момента няма. Язовирът край село Баниска е наполовина пълен. По поречието на вътрешните реки в региона, сред които са Русенски Лом и Янтра, няма разливи.
Нивото на Дунав при Русе вчера беше 719 см и прогнозата за идните два дни е да спадне с 34 сантиметра, съобщиха от Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав.