Спасители от Румъния и Молдова пристигнаха за международното полево учение в България. Специализираната техника и екипите преминаха вчера през Дунав мост на път за Монтана, където се тренира реакция при силно земетресение.
„Екипът ни се състои от 52 души, също така имаме и две обучени кучета, които помагат в търсенето. С нас пътуват и парамедици. В учението ще участваме с оборудване, което може да работи в среда, която е претърпяла поражения от земетресение, издирват се затрупани хора и има като цяло влошена обстановка“, обясниха представители на румънската страна.
Те се присъединиха към пристигналия във вторник вечерта отряд от Молдова, който гостува преди това на русенската пожарна. В молдовския екип има 56 души.
„Идваме с две следови кучета, отряд за издирване и спасяване, както и логистично обезпечаване, необходимо за осигуряване на нуждите на отряда и аварийно-спасителните действия“, обясни полк.Олег Малашевски, началник на отряда от Молдова.
Русенската пожарна също се включва в учението. Изпратени са трима души заедно със специализиран автомобил с лабораторно оборудване за химическа и биологическа защита.