3500 лева дала възрастна русенка на измамници, които успели да я ограбят до стотинка с един от най-разпространените телефонни етюди. 
В понеделник на домашния телефон на 80-годишна жена се обадил мъж, който се представил за доктор, и обяснил на бабата, че спешно трябва да се намерят 10 000 лева, защото племенницата й е блъсната от кола и се нуждае от операция. Стъписаната жена казала, че няма толкова пари и затворила слушалката. След малко телефонът пак звъннал и този път се обадил „полицай“, който й обяснил, че е станала мишена за измама, но полицията я пази и няма да позволи да я излъжат.
Току-що подслушах разговора ти по телефона. За да заловим бандита, трябва да събереш всички пари и злато в апартамента си и да ги занесеш в храстите срещу Паметника на свободата, а ние ще го пипнем с доказателства в ръцете им. За да не пострадаш обаче, си тръгни веднага, защото ще има стребла, казал „полицаят“ и прекъснал разговора. 
След малко пак се обадил „докторът“ на когото бабата казала, че разполага с 3000 лева и злато за още 500. 
Двамата се разбрали къде точно да бъдат доставени парите и златото и приключили разговора, а като тръгнала, „полицаят“ постоянно я направлявал по мобилния телефон къде точно да отиде и да остави ценното пликче.
Пенсионерката съвестно изпълнила всички нареждания и бързо си тръгнала, а след като няколко часа никой не я потърсил, се обадила в полицията.
Това е петата измама от началото на годината. С нея събраните от престъпниците пари стават близо 16 000 лева.