Гневен мъж, който имал пререкания с мургава част от населението на Басарбово, решил да разчиства селото от ромския етнос след няколко бири в кръчмата. За подкрепление извикал и свои приятели, които се изсипали пред дома на станала мишена на гнева му жена, но самите те останали потресени от агресията, на която станали свидетели. След блъскане и удряне по вратите на къщата, пийналият отмъстител успял да се изправи срещу жената и внучка й, размахал в тъмното пистолет пред очите им и гръмнал. За техен късмет оръжието се оказало газово, но въпреки това очите им пострадали от газа, а 6-годишното момиче се лекувало в Психодиспансера от преживения стрес.
Конфликтът между страните започнал, след като мъжът пръв пострадал - синовете на атакуваната жена му нанесли побой, след който той се оказал със средна телесна повреда. Натрупаната неприязън в комплект с изпития алкохол отключили желанието му за отмъщение и на 21 май 2017 година той станал от масата в заведението заедно със своите приятели, запалили автомобилите си, макар да били добре почерпени, минал през дома си, за да се подсигури със законния си газов пистолет и към 22.20 часа паркирали пред къщата на мишената. Дворната порта обаче се оказала добре залостена - с катинар и 2 резета. Докато неканеният гост псувал, викал, блъскал и ритал портата, приятелите му напразно се опитвали да го спрат. Жената чула шумотевицата пред дома си и тръгнала да види какво става. Щом излязла, попаднала на мъжа, който успял да преодолее портата и започнал да я псува, съветвайки я, „да се махат от Басарбово, не са ли разбрали, че няма да живеят в Басарбово“ и приключил страховито със заканата „умряла си, мъртва си, убивам те“. Жената се навела да вземе тухла, за да се защити от нахлулия у дома й, когато той извадил пистолета и стрелял два пъти срещу нея и внучката й. Газът попаднал в очите им и те побягнали към къщата на свой съсед. Той ги приютил, нападателят тръгнал след тях, но се спрял от думите на съседа „да не влиза у тях, че ще стане по-лошо“. Тогава хулиганът се върнал обратно в кръчмата да си допие.
Заради стреса след случката бабата и внучката 10 дни били пазени от своя комшия. 
На първа инстанция Районният съд наказа нападателя с 1 година условно и 3 години изпитателен срок. Той обаче оспори присъдата си като посочи, че не е стрелял срещу бабата и внучката, а просто бил произвел няколко сватбарски изстрела във въздуха. Отделно, вече бил санкциониран с акт за случката и не трябвало да понася второ наказание за стореното. 
Съдът на втора инстанция обаче не се съобрази с оспорванията като изтъкна, че бабата и внучката са получили медицинска помощ, срещу тях е насочен пистолет в тъмното и не са могли да знаят, че е газов, а грубите му действия смутили дори неговите приятели и потвърди окончателно присъдата му.