Ако във вторник сутрин някой потърси някого от шефовете на 43 русенски фирми, може да ги намери дори всичките заедно - в Бизнеспарка, на поредната среща на членовете на BNI дружество „Приста“, първото създадено в Русе.
Business Networking International /BNI/ е международна организация за бизнес чрез препоръки, в която участват над 200 000 собственици на различни бизнеси от цял свят и които според официалните данни генерират оборот по препоръки за милиарди левове. В България съществуват 10 дружества, които за една година са се поздравили с 20 милиона лева оборот по препоръки, съобщи вчера на бизнес срещата Елеонора Иванова, собственик и управител на фирма за консултантски услуги в областта на българо-румънските търговски отношения „Еллеа“ ЕООД и ротационен президент на дружеството.
Този оборот е постигнат на принципа „Givers Gain“ - повече печелиш, когато помагаш на другите да печелят. Най-простичко казано, той означава: Аз помагам на теб с моите връзки и контакти, ти помагаш на мен с твоите връзки и контакти и всички печелим. И в споменатите по-горе 20 милиона BNI „Приста“ участва с близо 1 103 000 лева. 
Всяка от 43-те русенски фирми е единствена като профил и предмет на дейност в дружеството. Това е условие, което изключва вътрешната конкуренция и същевременно разширява възможностите от бизнес контакти в различни сфери на производството и услугите. Портфолиото на BNI „Приста“ включва: „Дунав консулт“, Уеб дизайн студио „Зашев“, „Ерудит“ - недвижими имоти, застрахователна компания „Граве“, „Технологично.бг“, „Биоактив България“, „Точните“, „Енергософт“, „Евродом“, Дентално студио „Димитрови“, логопедично-терапевтичен кабинет „Логоленд“, „Моят майстор“ за строително-ремонтна дейности, адвокат Димитър Христов, нотариус Стефан Варамезов, спедиторска фирма „Донау транзит“, сладкарница „Златните рибки“, оптика „Вега“ и още 26 фирми в сферата на производството и услугите. На всяка среща във вторник те правят кратко представяне на дейността си и най-важното: съобщават колко препоръки са дали за свои партньори от дружеството и изказват благодарност за реализиран бизнес в резултат на това, че са били препоръчани. Средномесечно членовете на BNI „Приста“ правят по 147 препоръки за бизнеса на свои колеги в дружеството.
В програмата на тези сутрешни срещи има отделени 10 минути, през които една от фирмите прави презентация на своя бизнес. Вчера ред беше на „Тара системс“, известна с търговската си марка „Климатичар“. Както подсказва името, това е фирма, която се занимава с климатизация, вентилация и газификация на административни и бизнес сгради, заведения и частни домове и има много реализирани обекти в Русе и в цялата страна. Последваха подкрепящи изказвания от членове и гости на дружеството. А гости се канят на всяка среща, защото това е един от начините за разширяване не само на членския състав, но и на бизнес контактите извън сформираната вече общност.
Впрочем, за да стане дадена фирма член на BNI дружество, има определен ред за кандидатстване и одобрение. В момента три молби за приемане в „Приста“ очакват да бъдат разгледани.