Над 3000 декара са пропадналите площи с есенници в Русенско, показват данните на земеделското министерство. Областта ни е една от най-пострадалите от лошите климатични условия през зимата и тази пролет.
Най-сериозни са пораженията върху зимната маслодайна рапица. Унищожени са 1507 от засетите 97 610 декара. Културата се смята за една от най-рисковите и тази година страда много от капризите на времето. Тук Русе не е сред челниците по загуби тъй като Монтана е далеч напред с 14 400 хил. пропаднали декара, още 11 хил. дка са унищожени във Видин, 7200 във Варна и т.н. Общо загубената рапица е 134 784 декара за цяла България.
Според експертите на аграрното министерство, много фермери не спазват правилото рапицата да не се сее на едно и също място през поне 4 години, защото натоварва почвата. Отделно тя не е толкова устойчива на зимните условия, когато те носят сух студ. 
Въпреки пораженията, тази година в България се очаква да се прибере реколта от около 1 559 000 дка рапица.
По-малки са загубите при пшеницата, където обаче за съжаление Русе е сред челниците с пропаднали 850 декара. Това са 16% от всички поражения в страната, като в повечето области няма регистрирани пропаднали площи.
685 са унищожените декари с ечемик в Русенско, което е над една трета от всички загубени площи в страната.