През последните десетилетия гастроентеролозите в световен мащаб се срещат все по-често с пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). Тя се характеризира с увеличено натрупване на масти в чернодробните клетки, а от заболяването страдат по-често възрастни хора. Изследване на Острова обаче установи, че значителен брой младежи също са засегнати, което ги излага на риск от сериозни здравни проблеми, като рак на черния дроб, диабет тип 2 и сърдечни пристъпи в по-късен етап.

В дългосрочното проучване „Децата на 90-те години“ участват повече от 4000 младежи, родени през 1991 и 1992 г. в Англия. На 18-годишна възраст 2,5% от участниците имат неалкохолно затлъстяване на черния дроб. Пет години по-късно – когато са на 24-годишна възраст - вече над 20% имат мастни отлагания на черния дроб, или стеатоза. Освен това състоянието на половината от тези младежи е класифицирано като тежко.

Именно липсата на симптоми и фактът, че черният дроб не боли, са основните причини българите да не полагат нужната грижа за този есенциален орган. Според представително проучване, проведено тази година в България, 58.3% рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% - специализирано кръвно изследване. Притеснително е, че 80% от българите, които до този момент не са изследвания черния си дроб, признават, че не са склонни да го направят и в бъдеще.

У нас статистиката потвърждава тревожните тенденция в Англия. 8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори у нас не спортува или прави това твърде спорадично. Освен това, все още битува разбирането, че проблемите с черния дроб се свързват предимно с прекомерната употреба на алкохол.

Добрата новина е, че черният дроб има уникалната възможност да се възстановява при правилен режим на хранене и добра физическа активност. Понякога се препоръчва допълнително прием на витамин Е – мощен антиоксидант и прием на есенциални фосфолипиди, които имат капацитета да подобрят възможностите за регенериране на черния дроб. Предвид, че цели 29% от българите имат близък, който страда от чернодробно заболяване, грижата за черния дроб и профилактичните прегледи се оказват от основно значение за здравето на българина.