Комисията за енергийно и водно регулиране провежда в петък обществено обсъждане с граждани и сдружения.

Това е второто за тази седмица обществено обсъждане за новите цени на тока в сила от 1 юли за следващата година.

Във вторник регулаторът обсъди промените на тока и топлинната енергия с представителите на топлоцентралите, енергийните дружества, НЕК и ЕСО.

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на двете обществени заседания преди дни, заяви, че дебатът в петък е постфактум за гражданите, тъй като на тях ще им се представят предложения без да са присъствали и да са коментирали. Освен това ще им се предложи коригирана версия на направените предложения.

Общественият защитник поиска информация от КЕВР по Закона за достъп до обществена информация във връзка с предстоящото увеличение на цените на електрическата енергия. Манолова изиска от регулатора Заявленията за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. и приложените към тях годишни финансови отчети и доклади за дейността за 2018 г. на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Повод за това са заличените данни във въпросните заявления на тези дружества, публикувани на Интернет страницата на КЕВР, които засягат финансовата обосновка на цените.

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение за увеличението на цените на тока за битови потребители средно с около 3,5%. Председателят на регулатора Иван Иванов е категоричен, че електроенергията няма да надвиши инфлацията за април, която е също около 3%. „Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50 – 60%, а КЕВР това няма да го допусне.“, категоричен е Иванов.

Очаква се и средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.