Напълно изгоряла е сградата на митницата на ГКПП “Златарево” край Петрич.

В късния следобед в четвъртък голям пожар избухна в административната сграда на пункта, намиращ се на границата със Северна Македония. За щастие няма пострадали хора, но са нанесени огромни материални щети.

„Колегите са се опитали да загасят пожара, но не са успели. Огънят е възникнал във външно табло, материалите там са горими – пластмаса, вата, стиропор. Резултатът е това, което се вижда”, заяви тази сутрин началникът на Регионална дирекция „Гранична полиция” в Кюстендил комисар Васил Митов.

Според него пожарникарите са предотвратили разрастването на пожара към сградата на Гранична полиция, която е залепена за тази на митницата. „Видимо сградата на митниците е тотална щета”, добави Митов.

Йосиф Адвокатов от Агенция „Митници” заяви, че няма загуба на информация на митницата. „Щетите са само материални – изгорели са модеми, юпиеси, но няма загуба на информация. Специалистите ще кажат какво е бъдещето на изгорялата конструкция, нищо няма да се пипа до пристигането за оглед от застрахователите”, каза той.

Днес се очаква втори оглед.

„При възникването на пожара на пункта е имало товарен автомобил и автобус с деца, колегите са реагирали адекватно, извели са ги на безопасно място”, добави Адвокатов.

Адвокатов добави, че днес няма шанс движението на товари през граничния пункт да бъде възстановено. За пожара е образувано досъдебно производство.

През пункта се пропускат само леки автомобили, но трафикът е слаб, още при село Първомай патрул на Гранична полиция пропуска само леки автомобили към ГКПП „Златарево”, товарните ползват съседните гранични пунктове със Северна Македония – “Гюешево” край Кюстендил и “Станке Лисичково” над Благоевград.