Безплатен обяд по случай празника Рамазан Байрам зарадва вчера хора с увреждания от град Глоджево. Щедрият жест се прави вече 11-а година от техния съгражданин Адем Солаков. Заедно с вкусната храна близо 200 души в нужда получиха и подаръци, осигурени от дъщерята на дарителя. А за следващия празник догодина семейството се надява да изгради и дневен център за хората с увреждания от Глоджево.
Адем Солаков се захваща с благотворителност заради съпругата си, която е на легло повече от 10 години. До него неизменно е дъщеря му Гюлтен, която приема каузата на баща си като своя.
„Много му беше трудно и той вижда тези болни от какво имат нужда. И искаше да помага на инвалидите. И покрай него и аз“, споделя Гюлтен.
Всяка година за Байрам те дават обяд за хората с увреждания от Глоджево, правят им и подаръци.
„Искам да ги зарадвам с едно шалче, с един топъл обяд и това е, нищо друго. Да се почувстват, че наистина има Байрам. Те вкъщи нямат и средства да си купят една кутия бонбони“, казва още Гюлтен.
Много от хората дойдоха с инвалидните си колички, а на други, които са на легло, доброволци занесоха по домовете пакети с храна и чанти с подаръци.
Жестът едновременно радва и натъжава болните, които се чувстват изоставени от държавата. Елвиде, която е диабетик, споделя, че в такива дни й е хубаво на сърцето и се радва, но й се иска и други да помагат. „Все обещават, че ще помагат отгоре, ама никой нищо не помага. Никой не мисли за нас. Дават 200 лв. пенсия, за кое стигат. 150 лв. за лекарства давам аз. Какво остава, диабетик съм, месо трябва да ям. На празника месото правя на три парчета да ям, в провинцията ние сме гладни много хора, не само инвалидите“, казва жената. Асия я допълва, че е добре, когато има такъв повод и някой ти подаде ръка.  
Мечтата на Адем Солаков е да има дневен център за хората с увреждания в Глоджево, а дъщеря му вече е дарила наследствената си къща за каузата. Изграждането започва догодина, а семейството се надява да го подкрепят и други добри хора. Идеята е подкрепена и от община Ветово, като днес парична сума връчиха зам.-кметовете на община Ветово Исмаил Селим и Ивайло Кадишев.