Руският президент Владимир Путин прие българския държавен глава Румен Радев. Стопанинът на Кремъл подчерта, че отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват, а Радев посочи, че съществуват условия за увеличаването на доставките и транзита на руски газ през България.

„България, както ви е известно, е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Русия и в такава по-трудна обстановка и условия. Смятам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество – това е ключът към мирно и благоденстваща Европа“, заяви българският президент.
Радев отбеляза, че тази втора негова среща с Путин за толкова кратък период е ясен сигнал за новата динамика на двустранните отношения, основаващи се на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. „Това е сигнал, че двете страни желаят да развиват отношенията си интензивно, конструктивно, на взаимноизгодна основа“, подчерта Радев.
Той посочи, че България и Русия имат изключително добри отношения в научната сфера, културата, образованието и туризма. Двете страни са стратегически партньори в енергетиката, където има потенциал за задълбочаването на сътрудничеството. „Както ви е известно, ние купихме два руски реактора, това предполага, че Русия ще има място в строителството на бъдещата ядрена централа, независимо от това кой ще бъде победител на търга за избор на стратегически инвеститор“, отбеляза българският президент. „Искам да ви запозная по-подробно с това, че България продължава да модернизира газотранспортната си система, с цел да създаде газоразпределителен център, газова борса, изграждат се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови възможности за допълнителни доставки на руски газ през България в посока Централна Европа“, каза Радев. 

Отношенията между Москва и София започват да се възстановяват във всички направления, заяви руският президент Владимир Путин.
„В началото на наша среща бих желал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори и неголемият, но все пак устойчив растеж на стокообмена“, каза руският домакин пред Радев.
Путин посочи, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2,8%.
„Като цяло можехме да постигнем много повече като цифри. Но това, което радва е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства, парламенти. Отново започва да работи по същество междуправителствената комисия. Всичко това дава основание да се смята, че ние използваме неизползваните до момента възможности за активизирането на нашите отношение във всички направления“, каза руският президент.

Това е втората среща на българския държавен глава със стопанина на Кремъл, след разговорите им в Сочи през май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.
Президентът Радев на посещение в Руската федерация от днес до 8 юни. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.