Проф.д-р Константин Чернев, дмн, завежда клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“. Той е национален консултант по гастроентерология и доскорошен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет в София. 
Завършил е медицина в Пловдив. Работил е в ИСУЛ, в медицинските университети в Плевен и София, бил е шеф на клиники в Александровска болница. Специализирал е в Германия. Отпечатани са над 250 негови научни труда, от които над 50 в чужбина. Автор и редактор е на редица медицински учебници и монографии. Член е на български, европейски и световни организации по гастроентерология и ендоскопия, на Световната асоциация по трансплантация, на Европейската група за проучване на инфекцията с хеликобактер пилори, на Международна академия на науките със седалище в Мюнхен.
Основните практически и научни интереси на проф.Чернев са в целия спектър на гастроентерологията и на хепатологията - диагностика и лечение на хронични хепатити, чернодробна цироза, рак на черния дроб и други.

- Проф.Чернев, сравнително отскоро в България се прилага съвременно лечение на хепатит С, което се смята за революция в медицината. Каква е неговата ефективност?
- Първо да кажа, че България е със средно голяма честота на хепатит В и С. Честотата на хепатит В на изток в посока Азия се увеличава много, а на запад намалява. В България е от 3% до 5% от населението. Хепатит С е с почти еднаква честота в целия свят - около 1,5%.
Хепатитите са световен проблем, тъй като инфекцията води до развитие на чернодробна цироза и рак
Затова задачата пред хепатологията и гастроентерологията е да откриваме колкото се може повече пациенти, носители на тези инфекции, и да ги лекуваме. Най-впечатляващият факт е, че едно от откритията в медицината през последните 4 години е налагането на ефективно лечение на хепатит С, благодарение на което сме в състояние да излекуваме 98-100% пациентите, и то за кратко време с перорални препарати, които не правят усложнения. Проблемът с хепатит В е по-комплициран. В момента ние лекуваме всички пациенти с хепатит В, като потискаме вируса, но не го премахваме напълно, както става с хепатит С. За да имат читателите представа, ще кажа, че ако инфектираме 100 човека с хепатит В, 90% оздравяват спонтанно, само 10% хронифицират. Ако инфектираме 100 човека с хепатит С, 80% хронифицират, само 20% оздравяват. За хепатит В обаче има много ефективна ваксина. Прогнозите са в следващите 5-6 години да има ефективно лечение и за хепатит В и да можем напълно да премахваме инфекцията.
- Кога започна прилагането на това съвременно  лечение на хепатит С в България?
- Лечението на хепатит С започна преди 3 години, постепенно до миналата година вече се изясниха в целия свят показанията, препаратите за лечение.
В момента лекуваме хипатит С с т.нар. пангенотипни препарати
Вирусът има 7 генотипа и медикаментите лекуват всички пациенти. Два фактора определят по какъв начин и колко продължително да бъдат лекувани - това са генотипът и субгенотипът на вируса и колко напреднало е чернодробното увреждане - дали пациентите са още в стадий на хепатит и нямат развита чернодробна цироза, или вече имат прецироза и цироза. Това са различни степени на чернодробното увреждане. Много рядко след лечението има връщане на инфекцията и тогава ги лекуваме повторно с друг медикамент. Тоест, това е едно от най-големите постижения в медицината. Няма инфекция в човешкия организъм, която да се лекува така ефективно.
- Наричат хепатит С тихият убиец. Защо?
- Основният проблем за хепатит С в целия свят е, че инфекцията протича при много пациенти безсимптомно и поради това съществува винаги една група, която е като айсберг - по-голямата част остава под водата.
Нашата задача в момента е да се скринира почти цялото население
за да можем да извадим тези хора изпод водата, да ги лекуваме, за да не развият усложнения като цироза и рак и да дойдат при нас, когато вече заболяването е напреднало. Така че всеки човек би трябвало, когато ходи в лаборатория, винаги да си пуска изследвания за хепатит В и С, които струват десетина лева, но могат да предпазят от развитие на много тежки заболявания. В момента разработваме т.нар. План за лечение на инфекциите и се обсъждат начините за скринирането на населението.
- Да разбирам ли, че обмисляте национална кампания за скрининг на хепатит В и С?
- С изключение на Шотландия и Грузия, в които има всеобхватни национални програми за скриниране на населението, няма държава, която да го прави, защото струва скъпо. Сметнете 7 милиона човека по 10 лева да ги изследваме. Изключително трудно е да ги организираме да се скринират, а има и особени рискови групи, които са по-често подложени на риск от тези инфекции. Ние правим регионални скрининги, огнищни скрининги, но тези проблеми предстои да се решават. Защото има предложение на СЗО, залегнало във всички национални програми,
до 2030 г. да се ликвидира инфекцията с хепатит С
Това е добре, но, от друга страна, липсва ваксина за хепатит С, което не може да предпази от възникване на новоинфектирани случаи. Освен това инфекцията с хепатит С е много силно имуногенна и излекуването не предпазва от ново заразяване с вируса, за разлика от преболедувалите хепатит В, които са оздравели спонтанно. Хепатит В предизвиква имунен отговор, който предпазва от реинфектиране след ваксиниране и след преболедуване. Докато при хепатит С има реинфекция, особено в рисковите групи.
- Възможно ли е изследването за хепатит В и С да бъде включено в пакета профилактични прегледи?
- Това се предлага, но профилактичните прегледи са по-обширен набор от изследвания на 5 години, в които засега не са включени изследванията за хепатит В и С. А имаме много сериозни ситуации, например бременните жени. Наблюдаващите ги акушер-гинеколози не им назначават такова изследване, а и самите жени не си пускат изследвания за хепатит В и С, след като забременеят. И много често се случва да откриваме инфекцията в 6-7 месец на бременността, късо време преди да родят, и имаме големи трудности с тези пациенти.
- За да се назначи лечение, задължително се прави биопсия на черния дроб. Защо се предпочита инвазивният метод, след като съществува неинвазивен?
- Биопсията до съвсем скоро се определяше като златен стандарт. Сега поради много мощните препарати, с които разполагаме за лечение на хепатит В и С, тенденцията е биопсията да бъде заместена с неинвазивно изследване с апарат "Фиброскан"
Той обаче има 3-4 модификации, това са скъпи апарати, които не са налице в голяма част от хепатологичните центрове в България. Има и няколко групи лабораторни методи, в които се вземат няколко показатели и по формула се изчислява тежестта на фиброзата. Това обаче крие известен риск - от една страна са действащите препарати, които са изключително мощни, от друга страна, разделителната способност на Фиброскана и лабораторните фибротестове не могат да разграничат много ясно първите степени на фиброза от напреднало чернодробно заболяване. Въпреки че се получава една сива област, все пак повечето от държавите приеха чернодробната биопсия прогресивно да отпадне и да бъде заменена с неинвазивната диагностика. До края на годината ние продължаваме с биопсиите, за догодина ще решаваме. Аз самият 50 години правя чернодробна биопсия, направил съм 5-6000. Тя е по клинична пътека, пациентите си купуват само иглите. Крие минимален риск, аз нямам усложения на тези бройки биопсии, няма починал човек досега.
- Колко време след излекуването проследявате пациентите?
- По международните стандарти тези, които са с цироза, ги проследяваме на всеки 6 месеца след това. Тези, които са без цироза, до 1 година. В нашият център ги проследяваме до 2 година, като една голяма част от тях пак идват на контролни прегледи.
Но остава един много голям въпрос - какво става след лечението
То е отскоро и в целия свят няма достатъчно голяма бройка от пациенти, наблюдавани продължително време в различните стадии на фиброза, на увреждане на черния дроб. И една група от специалистите считат, че има подобрение, други са по-песимистично настроени. Но ние имаме много добри резултати при тежко болни, има пациенти, които се възраждат. Проблемът остава при ниските степени на увреждане и доколко черният дроб се възстановява напълно.
- Колко излекувани има досега?
- Последните 2 години лекуваме по около 1200 човека с хепатит С. Няма ограничения, няма човек, на който да е отказано лечение. Има пациенти в тежко терминално състояние, за които прогнозите за живот са много лоши, но и тях лекуваме. Пациентите с рак на черния дроб също лекуваме. Това прави чест на държавата, защото около 10 милиона лева се изразходват годишно за лечение на хепатит В и С. Медикаментите, които в момента остават на лечение в България, са 4 за лечение на хепатит С. Очакваме от януари да бъде одобрен последният медикамент и с това България ще отговаря на всички изисквания в света. В сферата на лечение на хепатит С България се движи като напредналите западноевропейски държави.