С пълно единодушие от 170 гласа “за” депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за политическите партии, с които се въвеждат по-стриктни правила за изчислението на размера и изплащането на партийните субсидии.

Вносител на промените е Министерски съвет, а повод за законодателната инициатива стана информацията, че за 2018 година партиите са взели с около 6,5 млн. повече пари, с което вместо 11 лв. на действителен глас, реално са получили 13,23.

От финансовото министерство пък отдадоха причината за това на несъвършенство в законодателството, а с гласуваните днес нови текстове се предвижда преизчисление на годишната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането на закона в сила. Намалението да бъде за сметка на следващи траншове, но поради липса на такива, разликата ще трябва да бъде възстановена от съответната партия.

Очаквано темата предизвика бурен дебат в планарната зала.

„Когато се разбра, че има проблем със субсидиите, само прокуратурата реагира адекватно”, започна първи Крум Зарков от БСП. Според него притеснителен е фактът, че за пореден път Народното събрание е сезирано за проблем не от институциите или от участниците в политическия живот, а от медиите. Той обвини Министерство на финансите за това, че е побързал да отхвърлили всички обвинения и да аргументира нарушението с несъвършенства в законодателството, а от Министерски съвет са побързали внесат съответните промени.

„Няма законово нарушение, а техническа грешка“, смята председателят на финансовата комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която напомни, че въпреки критиките на БСП, те също са се възползвали от по-високия размер на субсидията. „Значи БСП ни лук яли, ни лук мирисали, защото и те са получавали тази субсидия”, каза тя по време на дебатите. Стоянова посочи, че целта на внесения законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават субсидия само и единствено за действителните гласове, дадени за тях.

По време на днешното гласуване мнозинството отхвърли предложението на „Воля“ партийна субсидия да получават единствено парламентарно представените парти, а не всички, преминали бариерата от 1%.