Министерството на промишлеността и информацията на Китай издаде в четвъртък първите лицензи за търговско използване на 5G мрежата на четири компании, съобщиха от министерството, цитирано от РИА Новости.

Първите собственици на държавни лицензи бяха „China Telecom“, „China Unicom“ и „China Mobile“, основните мобилни оператори в страната, както и китайската „Media Corporation“, която включва „China Radio International“, Китайската централна телевизия и „People’s Radio Central“.

“На 6 юни Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай издаде търговски лицензи на четири компании за предоставяне на телекомуникационни услуги на мобилна мрежа от пето поколение”, се казва в изявлението.

През декември миналата година Министерството на информацията и промишлеността на Китай издаде лицензи на „China Telecom“, „China Unicom“ и „China Mobile“ да използват тестови честоти за 5G мрежата.

5G ще позволи на потребителите да обменят информация в реално време със скорост над 10 Gbit в секунда, което е 30 пъти по-бързо, отколкото в 4G мрежите.