На студентски протест поканиха завчера журналистите младежи, които живеят в общежитията на Русенския университет. В писмото, което изпратиха до медиите, те се оплакваха, че от много време поставят въпроса пред ръководството на Русенския университет за проблеми в Студентското градче. Главното им недоволство бе от „неподдържаните тревни площи и лошата пътна настилка в района на общежитията“, пишеха студентите в писмото до журналистите. Те съобщаваха, че възнамеряват да косят тревата, прорасла през дупките в асфалта пред сградите на общежитията, с коса - така, както са правели техните дядовци. Освен това подготовката на протеста предвиждаше в зейналите отвори по настилката да бъдат засадени цветя. Така шофьорите отдалече ще виждат къде вместо асфалт е зейнала дупка и навреме ще заобикалят коварните места, които им трошат колите, обясняваха младежите. 
Няколко часа след като писмото беше разпратено до медиите, то - или новината за него - очевидно е стигнало и до ръководството на университета, което вчера следобед е поканило на среща канещите се да протестират.
„На срещата се разгледаха нашите искания относно тревните площи и прилежащите площи към студентските общежития. Част от исканията бяха дискутирани и за момента студентският протест се отлага“, написаха късно снощи младежите. Все пак те си запазиха правото да подновят реакциите си при необходимост: „Ако не бъдат извършени дейностите, които поставихме на дневен ред, ще ви уведомим за последващи действия от наша страна“.