Министерски съвет прие постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост. Размерът, който влиза в сила от 1 юли тази година е 132,74 лева. Това каза социалният министър Бисер Петков.

Сумата се повишава от сегашните 125,58 лева. Процентът на нарастване съответства на общото увеличение на пенсиите за трудова дейности, който влиза в сила също от 1 юли.

„С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии не свързани с трудова дейност, както и на добавките, които се изплащат и са обвързани с размера на социалната пенсия за старост. По разчети на НОИ 136 500 пенсионери ще получават увеличени пенсионни плащания в резултат на днешното решение на МС”, посочи Петков.

Той припомни, че от 1 юли ще бъдат осъвременени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 г. с 5,7 процента.

По сила на Закона за бюджета на ДОО за 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219,43 лв., а също така по силата и на този закон, както и КСО от 1 юли се увеличава и максималният размер на изплащаните пенсии от 910 на 1200 лв.